Primarul municipiului Focşani, Cristi Valentin Misăilă, a declarat, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, că autorităţile care organizează campania de vaccinare la nivelul judeţului au dat dovadă de ‘rea voinţă’ privind autorizarea mai multor fluxuri de vaccinare în cadrul centrului deschis de municipalitate la Colegiul Pedagogic ‘Spiru Haret’.
‘Ne-am fi dorit să avem aici (la Colegiul Pedagogic Focşani – n.red.) mai multe fluxuri de administrare a vaccinului. Din informaţiile transmise de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Vrancea, deocamdată va fi autorizat doar un singur flux. Celelalte fluxuri vor funcţiona la Suraia, ceea ce demonstrează reaua voinţă a conducerii DSP Vrancea şi a Instituţiei Prefectului cu privire la modul de organizare a acestei campanii de vaccinare, nepermiţând cetăţenilor din municipiu să se vaccineze la ei acasă, obligându-i practic să parcurgă mai mulţi kilometri până la Suraia şi înapoi, unii dintre aceştia nedispunând de mijloacele de transport necesare sau fiind mai în vârstă. Avem aici o sală de sport la fel ca cea de la Suraia, care ar fi putut fi dotată pentru mai multe fluxuri. Fac apel pe această cale să se gândească nu politic, ci omeneşte, să facă tot ceea ce este posibil, pentru că noi ne-am conformat, potrivit legii, şi am răspuns tuturor solicitărilor dumnealor’, a declarat Cristi Misăilă.
Acesta a susţinut că poate asigura cu personal funcţionarea a până la şase – şapte fluxuri de vaccinare, dar că va încheia contractele cu medicii şi personalul necesar numai după ce aceste fluxuri vor primi autorizare.
‘Vom găsi soluţii în momentul în care vom fi autorizaţi. Nu putem să începem să facem angajări, să promitem oamenilor că vor lucra aici, atât timp cât nu avem din partea DSP Vrancea finanţarea necesară. Pentru că în baza unui contract încheiat între DSP şi Direcţia de Asistenţă Socială (DAS) a municipiului Focşani se vor asigura sursele de finanţare pentru salariile cadrelor medicale care vor asigura activitatea acestor fluxuri. Sunt cereri venite la DAS, le-am spus că în momentul în care vom aveam semnat contractul de finanţare, vom încheia şi contractele’, a precizat Misăilă.
Prefectul judeţului Vrancea, Gheorghiţă Berbece a declarat, pentru AGERPRES, că în cadrul centrului de la Colegiul Pedagogic Focşani a fost autorizat pentru început un singur flux de vaccinare deoarece primarul ‘nu a putut prezenta un grafic al personalului care ar putea să deservească centrul de vaccinare’, dar că ulterior ar putea fi autorizate mai multe fluxuri.
‘Dumnealui (primarul Cristi Misăilă – n.red.) nu ne-a putut prezenta un grafic al personalului care ar putea să deservească centrul de vaccinare, în special al medicilor. Nu avem nicio garanţie că va reuşi să acopere cele 12 ore cu medici. Dacă se întâmplă lucrul acesta, vom suplimenta cu noi fluxuri centrul de vaccinare. Mai mult decât atât, este vorba şi de un antrenament. Cadrele care vor vaccina trebuie să se antreneze, trebuie să înţeleagă cum funcţionează. E nevoie de un bioritm mai slab la început, până se acomodează, iar când lucrurile merg bine, suplimentăm cu noi fluxuri. aşa s-a întâmplat peste tot. Astăzi (vineri – n.red) am luat, de exemplu, hotărârea să suplimentăm şi centrul de vaccinare de la Odobeşti cu încă un flux. Aşteptăm să se aprobe şi vor apărea locuri disponibile’, a afirmat Gheorghiţă Berbece.
În prezent, populaţia din Focşani are la dispoziţie în oraş un singur centru de vaccinare, cu două fluxuri, unde se pot imuniza cu serul AstraZeneca. Cele mai apropiate centre de vaccinare cu Pfizer şi Moderna sunt la Odobeşti şi Suraia. AGERPRES / (A – autor: Dana Lepădatu, editor: Karina Olteanu)