Primarul municipiului Focşani, Cristi Valentin Misăilă, i-a solicitat, luni, premierului Florin Cîţu, actualizarea legislaţiei în domeniul administrativ şi al finanţelor publice pentru a evita pe viitor blocaje financiare precum cel în care se află la acest moment primăria oraşului, după ce bugetul local a fost suspendat.
‘I-am transmis astăzi, la şedinţa Comitetului Director al Asociaţiei Municipiilor din Romania, Primului Ministru Florin Cîţu o informare cu situaţia existentă în acest moment la nivelul Municipiului Focşani cu privire la faptul că bugetul general al Municipiului Focşani este blocat, nemaiputând fi asigurată continuarea furnizării serviciilor publice de interes local, cu impact major asupra comunităţii. (…) Având în vedere faptul că, urmare a modificării Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004 şi a O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ, poate interveni oricând o suspendare în timpul executării unei hotărâri de consiliu local de aprobare a bugetului, i-am precizat premierului Cîţu că se impune o actualizare a prevederilor Legii nr. 273/2006 şi a O.U.G. nr. 88/2013, astfel încât pe viitor să se evite aceste situaţii de blocaj şi să se permită continuarea furnizării serviciilor publice locale’, se arată într-un comunicat al primăriei municipiului Focşani semnat de Cristi Misăilă.
Primarul susţine că l-a informat pe premierul Cîţu cu privire la situaţia în care se află municipiul Focşani ca urmare a suspendării bugetului local. Printre punctele subliniate de edil se numără faptul că municipiul Focşani se află în imposibilitatea de a asigura hrana şi îngrijirea celor 43 de bătrâni, dintre care mai bine de jumătate sunt imobilizaţi la pat, beneficiari ai serviciului social ‘Cămin Persoane Vârstnice’, cei 234 de beneficiari ai cantinei de ajutor social, din care 196 copii, nu mai beneficiază de hrana zilnică întrucât stocurile de alimente au fost epuizate şi nu se pot face noi achiziţii, iar creşele din municipiu în care sunt asigurate servicii pentru 110 copii nu mai pot funcţiona.
De asemenea, primarul a susţinut că, urmare a blocajului financiar în care se găseşte primăria, nu mai pot fi plătite drepturile salariale ale 460 de asistenţi personali ai persoanelor cu handicap grav, nu pot fi încheiate noi contracte de muncă pentru asistenţii personali şi nu pot fi prelungite contractele de muncă ale celor încadraţi pe perioade determinate, iar 440 de persoane cu handicap din municipiu care beneficiază de indemnizaţii de însoţitor şi care nu pot fi plătite, vor rămâne fără sprijin în activităţile necesare traiului de zi cu zi.
Suspendarea bugetului a afectat şi activitatea instituţiilor de învăţâmânt preuniversitar de stat din municipiu, întrucât nu pot fi plătite drepturile copiilor cu cerinţe educaţionale speciale, nici bursele sociale, de studiu şi de merit ale elevilor, iar unităţile şcolare sunt în imposibilitatea efectuării lucrărilor de igienizare şi pregătirii anului şcolar viitor, neputând angaja cheltuieli în actualele condiţii.
Totodată, în oraş nu mai pot fi realizate activităţile de întreţinere şi gospodărire, respectiv întreţinerea spaţiilor verzi, dezinsecţie, deratizare a domeniului public, salubritate stradală, ecarisaj, asigurarea iluminatului public,etc
Nu în ultimul rând, municipalitatea nu poate asigura continuarea celor 20 de proiecte cu finanţare europeană asumate prin contractele de finanţare încheiate în valoare totală de 267,72 milioane lei şi nu pot fi continuate nici lucrările de investiţii proprii, cu finanţare din bugetul local şi din împrumuturile contractate special cu această destinaţie.
Hotărârea Consiliului Local Focşani privind aprobarea bugetului municipiului a fost suspendată, pe 23 iunie, de instanţa de judecată a Tribunalului Vrancea, în urma unei acţiuni formulate de sindicatul angajaţilor din primărie, Sintax 2010, nemulţumiţi de faptul că hotărârea în cauză nu prevedea sumele pentru plata salariilor angajaţilor până la finalul anului în curs.
Anterior, bugetul municipiului Focşani fusese invalidat, la finalul lunii mai, de către softul Administraţiei Finanţelor Publice Vrancea, Ministerul Finanţelor susţinând că invalidarea ar fi fost cauzată de erori ale ordonatorului de credit la întocmirea şi introducerea acestuia în Sistemul informatic al Ministerului Finanţelor, în timp ce primarul Cristi Misăilă a declarat că invalidarea bugetului ar fi venit în urma unor amendamente ale majorităţii CL Focşani, care au determinat ca execuţia bugetară pe tot anul la unele capitole bugetare să fie mai mică decât sumele deja cheltuite până în luna mai.
Bugetul Focşaniului fusese validat în data de 18 mai după intervenţia preşedintelui Consiliului Judeţean Vrancea, Cătălin Toma, şi a preşedintelui interimar al PSD Vrancea, deputatul Nicuşor Halici. AGERPRES / (AS – autor: Dana Lepădatu, editor: Karina Olteanu)