AcasăStiri generalePrimarul municipiului Sfântu Gheorghe, despre urşi: Când oamenii sunt în pericol, statul...

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, despre urşi: Când oamenii sunt în pericol, statul trebuie să intervină

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a declarat, joi, că statul trebuie să intervină cât mai urgent pentru rezolvarea problemei urşilor, care s-au înmulţit excesiv în ultimii cinci ani.

‘Este evident că nu putem să punem deasupra vieţii omeneşti interesul nimănui din această ţară. În momentul în care am ajuns în situaţia în care viaţa oamenilor e pusă în pericol, eu cred că toate dezbaterile despre câţi urşi sunt şi cum trebuie estimat numărul urşilor ajung pe locul doi. Pentru mine pe primul loc este viaţa oamenilor, iar când viaţa oamenilor este în pericol, statul trebuie să intervină. Asta este logica bunului simţ şi nu am ce să negociez pe acest palier’, a declarat Antal Arpad, în cadrul unei conferinţe de presă.

El a adăugat că tot ce se întâmplă în ţară, de la atacurile urşilor şi până la câţi sportivi participă la olimpiadă, este consecinţa unor politici publice, iar dacă politicile publice sunt defectuoase, ‘atunci nu avem medalii la olimpiadă şi ne mănâncă urşii’.

În opinia acestuia, ursul este o valoare şi trebuie protejat, însă atunci când vorbim despre protecţia unei specii, trebuie să ţinem cont şi de numărul populaţiei respective.

‘Dacă numărul este în creştere de la un an la altul, nu poate fi vorba despre o specie pe cale de dispariţie. Iar, din toate datele pe care le avem, numărul urşilor este în creştere (…) Scopul nostru ar trebui să fie unul clar: să evităm conflictul dintre urs şi oameni. Ursul să trăiască liniştit în pădure, iar oamenii să trăiască liniştiţi în localităţi. Este evident că densitatea urşilor a crescut în ultima perioadă, iar acest lucru generează atât de multe probleme, de la urşi loviţi de tren sau de maşină, până la urşi atacând animale sau oameni’, a mai spus acesta.

Antal Arpad consideră că, la fel ca în 2016, când Guvernul a interzis vânarea carnivorelor mari, şi acum trebuie luată o decizie politică, iar aceasta nu trebuie luată de ministrul Mediului, ci de Guvern şi trebuie asumată de partidele din coaliţie şi de premier.

‘Şi în acest caz, decizia trebuie luată ţinând cont de interesele acelor oameni care trăiesc împreună cu ursul. Nu de părerea celor care stau în faţa televizorului şi au văzut în desene animate că ursul e simpatic şi te poţi juca cu el. Nu, este periculos şi nu te poţi juca cu el’, a mai spus Antal Arpad.

Conform estimărilor oficiale, în judeţul Covasna trăiesc 1.931 de urşi, faţă de 1.281 în anul 2016, iar potrivit autorităţilor locale, numai în acest an au fost înregistrate 94 de atacuri ale urşilor în mai multe localităţi.

Antal Arpad a făcut aceste declaraţii la două zile după ce în toate cele cinci oraşe din judeţul Covasna, dar şi în Bucureşti şi alte câteva localităţi din ţară, au avut loc mitinguri în cadrul cărora participanţii au cerut Guvernului să ia măsuri urgente pentru stoparea pagubelor provocate de urşi şi pentru protejarea vieţilor oamenilor ameninţaţi de aceste animale.

În petiţia adresată Guvernului se arată, printre altele, că în unele regiuni ale României, în special în judeţele Argeş, Braşov, Buzău, Covasna, Harghita, Mureş, Neamţ, Prahova, Sibiu şi Vrancea, populaţia de urs brun a devenit o ‘problemă de siguranţă publică’. AGERPRES / (A, AS – autor: Oana Mălina Negrea, editor: Marius Frăţilă)

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks