‘Primăvara în sat’ / ‘Spring in the village’ este titlul sub care, în perioada 24 februarie – 6 martie, au loc la Muzeul Naţional al Satului ‘Dimitrie Gusti’ mai multe manifestări dedicate venirii primăverii.
Între 24 şi 27 februarie, evenimentele sunt dedicate unuia dintre cele mai tandre momente ale începutului de primavară: Dragobetele sau, aşa cum este consemnat în calendarul tradiţional popular, Ziua Îndrăgostiţilor.
‘A devenit o tradiţie să sărbătorim Ziua Îndrăgostiţilor la muzeu împreună cu artişti şi meşteri populari, care vor prezenta în cadrul unui târg tradiţiile legate de începutul primăverii. Vor fi alături de noi: Cucii din Brăneşti, Gelu Voicu şi Taraful Lăutarii din Teleorman şi actorul Nae Alexandru. Vor fi pregătite concursuri de poezie – online şi offline, expoziţii de pictură şi ateliere pentru copii’, precizează Muzeul Naţional al Satului, într-un comunicat transmis marţi AGERPRES.
Conform sursei citate, în perioada 28 februarie – 6 martie, de luni până duminică, între orele 9,00 – 17,00, vizitatorii sunt aşteptaţi la Târgul de Mărţişor.
Ca în fiecare an, meşteri populari şi artişti plastici vor expune cele mai frumoase mărţişoare, pe care vizitatorii le pot cumpăra pentru a le oferi celor dragi. Tradiţia Mărţişorului are o vechime considerabilă. Se spune că persoana care poartă un mărţişor este ferită de rele şi îi merge bine tot anul. Mărţişorul se poate purta la mână, la gât ori pe reverul hainei. În unele regiuni ale ţării mărţişoarele sunt oferite inclusiv bărbaţilor.
De asemenea, anul acesta se împlinesc 5 ani de când, printr-un demers comun al României, Republicii Moldova, Bulgariei şi Macedoniei, tradiţia mărţişorului a fost inclusă în patrimoniul cultural mondial al UNESCO. De aceea, la Târgul de Mărţişor de anul acesta, muzeul organizează, pe 5 şi 6 martie, între orele 13,00 şi 15,00 un atelier de confecţionat mărţişoare cu meşteri din România, Republica Moldova, Bulgaria şi Macedonia de Nord.