Primele două autobuze hibrid, dintr-un lot de 20 de asemenea autovehicule, au intrat, miercuri, în parcul auto al Primăriei Hunedoara, în cadrul unui proiect cu finanţare europeană derulat de municipalitate pentru modernizarea transportului local de călători.
Autobuzele hibrid, cu o capacitate de 99 de locuri, din care 29 pe scaune, urmează să fie puse în circulaţie de îndată ce se vor finaliza procedurile legale în domeniu.
‘Am ales autobuze hibrid din mai multe motive, principalul argument fiind acela că, dată fiind configuraţia geografică a municipiului, exploatarea de autobuze sută la sută electrice ar fi fost mult mai dificilă. De exemplu, un autobuz care deserveşte Linia 3 ar fi trebuit tras pe dreapta şi pus la încărcat după doar vreo două – trei curse efectuate pe traseul amintit, care include urcări destul de solicitante până în Cartierul Micro 7’, a declarat primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouţanu.
Noile autobuze au 12 metri lungime, trei uşi de acces, 29 de locuri pe scaune şi 70 de locuri în picioare, un loc şi platformă de acces pentru cărucioare, instalaţie de climatizare, sistem de e-ticketing, sisteme de informare a călătorilor şi respectă normele de poluare Euro 6.
Sistemul de propulsie este unul hibrid plug-in (diesel-electric), autobuzele fiind produse în Polonia de compania Solaris, care a fost desemnată ca furnizor în urma unei proceduri de licitaţie.
Alte 18 autobuze de acest fel urmează să ajungă la Hunedoara până la finalul acestui an.
Contractul de furnizare are o valoare totală de aproximativ 13,4 milioane de euro şi include, pe lângă cele 20 de autobuze, 20 de staţii de încărcare a acestora şi mai multe dotări suplimentare moderne, cum sunt cele de e-ticketing, ecrane şi panouri de informare a călătorilor, sisteme de monitorizare video, servicii de asistenţă tehnică şi altele.
‘Ca valoare, este cea mai importantă achiziţie făcută în cadrul proiectului general de modernizare a transportului în comun pentru care am reuşit să obţinem o finanţare europeană în valoare totală de aproximativ 30 de milioane de euro, proiect împărţit în trei: ‘Coridorul de Est’, ‘Coridorul Central’ şi ‘Coridorul de Vest’. Era necesară această flotă de autobuze noi în aşa fel încât fiecare hunedorean să-şi dorească să folosească mijloacele de transport în comun în detrimentul maşinii proprii’, a mai declarat primarul municipiului Hunedoara. AGERPRES / (A, AS – autor: Sorin Blada, editor: Marius Frăţilă)