Acasă93Principalele activităţi ale tinerilor români preocupaţi de schimbările climatice ţin de economisirea...

Principalele activităţi ale tinerilor români preocupaţi de schimbările climatice ţin de economisirea apei (sondaj european)

Cele mai comune activităţi ale tinerilor români când vine vorba de combaterea efectelor schimbărilor climatice sunt legate de economisirea apei – este o concluzie a unui sondaj realizat în cadrul unui proiect european, coordonat în România de Asociaţia Asistenţă şi Programe pentru Dezvoltare Durabilă – Agenda 21 şi Consiliul Judeţean Braşov.

Sondajul a vizat nevoile şi atitudinile publice ale tinerilor cetăţeni europeni faţă de dezvoltarea globală din fiecare ţară parteneră a proiectului ‘People & Planet: a Common Destiny’, întrebările urmărind în special obiceiurile individuale ale respondenţilor privind atenuarea schimbărilor climatice şi criza globală a apei, iar concluziile sunt cuprinse în Raportul privind atitudinea tinerilor români faţă de schimbările climatice, se arată într-un comunicat de presă remis, joi, de Consiliul Judeţean Braşov.

Sondajul a fost realizat online, în perioada 2 iunie-2 septembrie 2021, respondenţii fiind din judeţul Braşov şi municipiile Bucureşti, Buzău şi Ploieşti.

Marea majoritate a subiecţilor au fost studenţi – 91% dintre ei, dintre care 83% nu lucrează, 7% lucrează part-time, iar 1% au un loc de muncă cu normă întreagă.

Raportul a arătat că activităţile cele mai comune printre participanţii români la sondaj sunt legate de economisirea apei, deoarece 63% dintre respondenţi spun că închid întotdeauna robinetul în timp ce se spală pe dinţi, iar 50% fac duş în loc de baie.

Rezultatele raportului sugerează că folosirea transportului public este de asemenea o activitate importantă, cu 53% din participanţi declarând că o practică întotdeauna, iar 42% – uneori.

Activităţi mai puţin obişnuite sunt participarea activă în campanii de mediu – 7%, întotdeauna, şi consumul de produse provenind din comerţul echitabil – 9%, mereu.

Un procent de 57% dintre respondenţi au declarat că participă la acţiuni de voluntariat pe teme legate de climă, iar 48% sunt implicaţi în semnarea de petiţii online la nivel local, regional, naţional sau european pe acelaşi subiect.

Într-o mai mică măsură, tinerii împărtăşesc postări cu conţinut politic şi civic pe canalele proprii de social media – 39% dintre subiecţi.

Mai puţin de jumătate din eşantion – 43% – înţelege că deficitul de apă este o sursă de conflict şi migraţie, însă, totodată, 76% recunosc un oarecare impact al fenomenelor enumerate de schimbări climatice: poluarea aerului (89%), deficitul de apă (76%) şi reducerea resurselor de hrană (75%).

Proiectul ‘People & Planet: a Common Destiny’ cofinanţat prin programul DEAR – Programul de educaţie pentru dezvoltare şi de creştere a nivelului de conştientizare, a fost iniţiat de către Uniunea Europeană şi propune un parteneriat autorităţilor locale şi organizaţiilor neguvernamentale pentru transpunerea în practică a Agendei 2030 – Obiectivele de Dezvoltare Durabilă (ODD), cu accent pe Obiectivul 13 – Acţiune Climatică. AGERPRES / (AS – autor: Diana Dumitru, editor: Marius Frăţilă)

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks