Agenţia Europeană a Medicamentelor (EMA) a anunţat vineri că investighează legăturile dintre vaccinul anti-Covid Johnson&Johnson şi cazuri de cheaguri de sânge şi va extinde investigaţiile sale asupra celui de la AstraZeneca pentru probleme vasculare, relatează AFP.
EMA a mai precizat că a ”lansat un studiu”, de care se ocupă comisia sa pentru siguranţă, destinat ”să evalueze informaţii privind incidentele tromboembolice” care implică persoane care au primit vaccinul de la Johnson &Johnson. Uniunea Europeană a autorizat acest vaccin, dar nu a început să îl utilizeze.
”După vaccinarea cu vaccinul COVID-19 Janssen, s-au raportat patru cazuri severe de cheaguri neobişnuite asociate cu niveluri scăzute de trombocite”, a indicat EMA, citând numele filialei europene a gigantului american.
”Un caz a apărut în timpul unui studiu clinic şi trei au apărut în legătură cu vaccinarea în Statele Unite. Unul dintre ele a fost fatal ‘, a adăugat EMA.
Autoritatea de reglementare europeană a aprobat vaccinul Johnson & Johnson şi implementarea sa în ţările Uniunii Europene urmează să înceapă în aprilie.
Anunţul survine în timp ce organizaţia cu sediul la Amsterdam a studiat cazuri de cheaguri de sânge la persoanele care au primit vaccinul AstraZeneca şi a admis că este vorba de efecte secundare.
EMA a anunţat vineri că investighează în continuare posibile legături dintre vaccinul AstraZeneca şi cazuri de probleme vasculare.
Agenţia a declarat că studiază cinci cazuri ale unui sindrom de scurgeri capilare, care este ”caracterizat prin scurgerea de lichid din vasele de sânge, provocând umflarea ţesuturilor şi scăderea tensiunii arteriale”.
‘O relaţie cauză-efect nu este pentru moment clară’, susţine EMA într-un comunicat.
Cele două vaccinuri, Johnson & Johnson, ca şi AstraZeneca, utilizează tehnologia vectorială adenovirus.
EMA a anunţat că, după investigarea acestor două cazuri, va ”decide dacă este necesară sau nu o acţiune de reglementare”. Aceasta poate consta în notificarea posibilelor efecte secundare.
Agenţia a declarat săptămâna aceasta că este la curent cu trei cazuri de cheaguri de sânge care au apărut după vaccinările cu Johnson & Johnson, dar nu a menţionat niciun deces.
Numărul de cazuri este ”extrem de scăzut” comparativ cu 4,5 milioane de doze de Johnson & Johnson administrate în întreaga lume, a subliniat Peter Arlett, şeful siguranţei medicamentelor din cadrul EMA.