Parchetul General a organizat la Constanţa, în colaborare cu Departamentul de Justiţie al Statelor Unite ale Americii, un seminar pe tema infracţiunilor de mediu şi de corupţie, cu accent pe depozitele ilegale de deşeuri, la care au participat 35 de procurori şi ofiţeri de poliţie.
Potrivit unui comunicat al Parchetului General transmis joi AGERPRES, programul s-a concentrat pe investigarea şi urmărirea penală a infracţiunilor de mediu, în special a depozitelor ilegale de deşeuri, făcând referire la Ghidul de investigare a infracţiunilor în domeniu elaborat în cadrul PICCJ şi lansat în acest an, care include o serie de tehnici de strângere a probelor, precum şi studii de caz.
Pentru prima dată în România, cu ajutorul experţilor şi echipamentelor aduse din Statele Unite ale Americii de Agenţia de Protecţie a Mediului, participanţii la seminar au putut desfăşura un exerciţiu de testare a probelor de apă şi sol.
Printre vorbitori s-au numărat experţi americani de la Departamentul de Justiţie, Divizia de Mediu şi Resurse Naturale şi Agenţia pentru Protecţia Mediului.
De asemenea, au participat reprezentanţi ai Gărzii Naţionale de Mediu, Administraţiei Fondului pentru Mediu, Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorului şi Autorităţii Vamale Române, având în vedere necesitatea conjugării eforturilor tuturor acestor instituţii pentru combaterea criminalităţii în acest domeniu, precum şi necesitatea instituirii unui dialog inter-instituţional permanent.
Organizarea acestui seminar de către Ministerul Public, împreună cu partenerii săi instituţionali, se înscrie într-o serie de măsuri ce au ca scop dezvoltarea capacităţii instituţiilor de aplicare a legii în combaterea infracţiunilor de mediu.