AcasăStiri generaleProEtnica: Aurel Vainer şi Carol Konig - comemoraţi în deschiderea Festivalului Intercultural...

ProEtnica: Aurel Vainer şi Carol Konig – comemoraţi în deschiderea Festivalului Intercultural de la Sighişoara

Carol Konig, organizator – fondator al ProEtnica din partea Ministerului Culturii şi Aurel Vainer, fost preşedinte al Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, decedaţi în toamna anului 2021, au fost comemoraţi, joi, în deschiderea celui mai important festival intercultural din România, ProEtnica, care are loc în perioada 25 – 28 august şi care reuneşte aproximativ 600 de reprezentanţi ai celor 20 de minorităţi naţionale.

Cele două personalităţi au fost evocate de Carmen Croitoru, Directorul General al Institutul Naţional pentru Cercetare şi Formare şi de către deputatul Silviu Vexler, preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România.

‘Nu cred că putea exista un loc mai bun, mai potrivit, în care memoria domnului dr. Vainer şi a domnului Konig să fie evocată. (…) Practic, festivalul ProEtnica şi Sighişoara, în zilele în care acesta are loc, este un întreg univers care se strânge într-un întreg loc în faţa spectatorilor, e o artă rară care se ţine cu multă muncă pentru a livra o călătorie internaţională, sufletească şi morală pentru toţi cei care trec pragul teoretic al oraşului şi se bucură de toate aceste spectacole. În aceste zile, tradiţiile minorităţilor naţionale din România devin ceva mai mult, redau lumii lucruri care de multe ori le-am pierdut uneori, pentru că aşa a fost soarta, uneori pentru că istoria a fost potrivnică, uneori pentru că nu am ştiut să apreciem valoarea minorităţilor naţionale’, a declarat deputatul Silviu Vexler.

El a mărturisit cât de mult iubea dr. Aurel Vainer Festivalul ProEtnica, la care participa de la început până la sfârşit şi în care comunica cu foarte mulţi oameni, cei mai mulţi necunoscuţi, pentru că ‘iubea oamenii’.

‘Cred că domnul Vainer a aşteptat până în ultimul moment cu bucurie revenirea domniei sale aici, printre oameni, prin dumneavoastră. Anul trecut întreba deseori dacă festivalul s-a reluat, dacă poate fi aici. (…) Dr. Aurel Vainer a iubit toţi oamenii, indiferent de etnia lor, indiferent de religia lor, indiferent de cine erau şi, aşa cum obişnuia să spună şi cred că este fraza care l-a definit cel mai bine: ‘Sunt un om ca toţi ceilalţi oameni. Nu voi uita acest lucru niciodată’. Şi probabil dacă în iudaism ar fi existat tradiţia să se inscripţioneze câteva cuvinte pe piatră, acestea ar fi fost cuvintele care îl defineau cel mai bine pe domnul doctor Vainer, un om care a iubit oamenii’, a subliniat deputatul comunităţii evreieşti.

Potrivit parlamentarului, numele lui Aurel Vainer rămâne asociat cu mandatul deţinut în la conducerea FCER, dar şi cu activitatea desfăşurată în Parlamentul României, în calitate de reprezentant al minorităţii evreieşti din România, calitate în care a servit în ambele comunităţi, în primul rând România şi în al doilea rând comunitatea pe care o reprezintă, căutând în toată această perioadă, care adesea a fost tulbure şi complicată, să fie un factor de stabilitate întotdeauna şi de înţelegere.

‘A fost în permanenţă un om al dialogului şi al consensului, chiar şi atunci când acest lucru îi era defavorabil, chiar şi atunci când oameni cărora le ofereau acest cadou nu-l apreciau A crezut în rolul tuturor minorităţilor naţionale din ţara noastră, în datoria noastră de a pune în valoare tradiţia şi culturile, dar mai ales în rolul fundamental pe care l-au avut şi îl au la dezvoltarea României, şi din păcate este deseori uitat acest lucru. Toate aceste minorităţi naţionale au avuut o contribuţie fundamentală istorică şi morală la crearea României moderne’, a mai spus Silviu Vexler, care a dorit să-şi exprime admiraţia faţă de toţi cei care organizează şi care au făcut posibilă reluarea Festivalului ProEtnica după doi ani de pauză datoraţi pandemiei.

Nu în ultimul rând, preşedintele FCER a subliniat legătura cu totul specială care a existat între Aurel Vainer şi minoritatea germană, prin deputatul Ovidiu Ganţ, ‘relaţie care care s-a transformat într-o prietenie adevărată. ‘Sunt mândru să spun, în acest context, că cei mai buni prieteni ai FCER pot fi găsiţi tocmai în cadrul Forumului Democrat al Germanilor din România, într-o poveste care, în urmă nu cu mulţi ani, părea aproape imposibilă’, a adăugat parlamentarul.

Personalitatea expertului în istorie militară Carol Konig, organizator – fondator al ProEtnica din partea Ministerului Culturii, a fost evocată de Carmen Croitoru, Directorul General al Institutul Naţional pentru Cercetare şi Formare Culturală, care a colaborat cu acesta.

‘Intervenţia mea de astăzi se numeşte ‘norocul de a-l fi întâlnit pe Carol Konig’. Carol Konig, în bogata sa carieră profesională, a urcat cu simplitate treptele care l-au făcut unic. Şi-a început activitatea ca profesor de istorie şi geografie şi ne-a mărturisit în ultimii ani că a rămas marcat de aceasta misiune vocaţională’, a arătat Carmen Croitoru.

Conferinţa care marchează debutul evenimentului a început apoi cu un moment de reculegere în memoria celor două personalităţi.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks