Societatea Ornitologică Română (SOR) a deschis, luni, înscrierile pentru cea de-a VIII-a ediţie a programului de educaţie pentru natură ‘Şcoli şi grădiniţe prietenoase cu natura’.
Până pe 20 octombrie, profesorii pot înscrie şcolile, grădiniţele şi Palatele copiilor în programul SOR.
Potrivit unui comunicat de presă transmis luni AGERPRES, proiectul ‘Şcoli şi grădiniţe prietenoase cu natura’ este conceput în aşa fel încât orice cadru didactic, indiferent de specializare, să poată participa împreună cu elevii.
Programul propune activităţi simple în aer liber prin care copiii pot contribui la sprijinirea naturii urbane: amplasarea unui cuib artificial pentru păsări, amenajarea unor refugii pentru şopârle şi arici, hrănirea păsărilor în timpul iernii, amplasarea siluetelor de păsări sau de diferite forme pe geamuri pentru a le face vizibile pentru zburătoare, realizarea unui hotel de insecte, colectarea selectivă a deşeurilor.
De asemenea, proiectul include activităţi derulate în sălile de clase – concursuri de desenat păsări, precum şi un concurs online de recunoaştere a speciilor care s-a dovedit a fi la ediţiile precedente una dintre activităţile foarte apreciate de copii.
‘Înţelegem importanţa apropierii de natură încă de la o vârstă fragedă şi ne dorim să sprijinim acest proces. Misiunea noastră este să ajungem la cât mai mulţi copii din România şi să contribuim la formarea generaţiilor viitoare care să deţină cunoştinţe despre natură, despre specii şi habitatul lor, precum şi despre complexele relaţii ce se formează între ele. Programul este deschis tuturor profesorilor, educatorilor şi coordonatorilor din mediul urban şi rural care doresc să implice activ elevii în cunoaşterea şi protejarea mediului înconjurător’, a declarat coordonatorul programului, Kinga Cîmpan, potrivit comunicatului.
Activităţile se derulează pe durata întregului an şcolar. La final, profesorii raportează acţiunile realizate prin completarea unui formular specific.
Instituţiile de învăţământ care derulează corect minimum cinci activităţi din lista propusă sunt premiate cu plăcuţa programului. După cinci ani consecutivi de participare şi raportări corecte, şcolile primesc un panou cu cele mai întâlnite specii de păsări, insecte, mamifere, amfibieni şi reptile din localităţi şi metode prin care le pot ajuta.
La ediţia anterioară, au participat peste 70.000 de copii, alături de 3.100 de cadre didactice, din peste 800 de şcoli, grădiniţe şi Palate ale copiilor.