Senatorii au adoptat, miercuri, Ordonanţa de urgenţă a Guvernului ce are ca obiect aprobarea Programului Naţional de Suport ‘Din grijă pentru copii’, cu o durată de aplicare de doi ani, urmărindu-se asigurarea cadrului optim de sprijin al acestora în contextul pandemiei de COVID-19.
Programul are ca priorităţi protejarea integrităţii psiho-emoţionale a copiilor în contextul pandemiei de COVID-19 prin crearea unor mecanisme de evaluare şi intervenţie, precum şi îmbunătăţirea mecanismului de prevenire şi intervenţie multidisciplinară şi în reţea pentru situaţiile de violenţă asupra copilului, cu precădere pentru situaţiile de violenţă de natură fizică, sexuală şi emoţională în cadrul familial, instituţional, comunitar şi online.
Potrivit unui amendament admis în comisiile de specialitate, ‘pachetul de intervenţie psihologică decontat prin program este format dintr-o şedinţă de evaluare iniţială şi până la un total de 11 şedinţe de intervenţie psihologică, psihoterapeutică sau consiliere psihologică pentru un beneficiar’.
Parlamentarii au mai propus şi admis în comisiile de specialitate un amendament potrivit căruia ‘Direcţiile generale de asistenţă socială şi protecţia copilului şi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale au obligaţia să asigure confidenţialitatea şi securitatea datelor cu caracter personal colectate şi stocate de la apelanţi pe timpul efectuării apelurilor la numărul naţional 119, precum şi a celor puse la dispoziţie de furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice şi furnizorii de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului potrivit art. 9 alin. (31)’.
Senatorul PSD Maricel Popa a declarat, în cadrul dezbaterilor, că Guvernul de dreapta ‘rămâne dator’ copiilor, care reprezintă viitorul ţării şi care au nevoie de sprijin concret.
‘Noi, social-democraţii, solicităm creşterea alocaţiilor pentru copii cu 40%, să respectaţi legea mai întâi, nu considerăm că este un favor pentru copiii acestei ţări, ci un act de normalitate, de responsabilitate, mai ales în contextul acestei crize planetare de proporţii şi economice. S-a dovedit că nu ştiţi să conduceţi, ci doar improvizaţi. Copiii noştri au nevoie de sprijin concret, nu doar de comisii şi comitete şi promisiuni’, a susţinut Popa.
În opinia senatorului AUR Rodica Boancă, proiectul conţine un ‘amalgam’ de măsuri, foarte multe dintre ele irealizabile în sistemul educaţional românesc.
‘Este o propunere legislativă care conţine un amalgam de măsuri, foarte multe irealizabile în sistemul educaţional din România zilelor noastre. (…) Aţi pornit de la ideea unor ore gratuite de consiliere psihologică pentru elevi şi părinţi post-pandemie, ceea ce este lăudabil şi necesar, şi aţi ajuns la comisii şi comitete, iar punând povara asupra profesorilor care în volumul de muncă infernal din aceste zile mai trebuie să facă şi alte raportări şi referate, asta în contextul în care nu există cabinete medicale în şcoli, nu avem normată corespunzător Legea anti-bullying, iar şcolile din mediul rural, unde copiii sunt cei mai afectaţi, nu au nici consilieri, nici psihologi, nici cabinete de consiliere. Din această propunere legislativă, am dedus că Guvernul nu cunoaşte realitatea din teren. (…) AUR se va abţine, solicitând ca asemenea propuneri să fie scrise coerent şi raportate la societatea noastră’, a afirmat Boancă.
Senatorul independent Diana Şoşoacă a criticat, la rândul ei, proiectul iniţiat de Guvern, afirmând că un raport iniţiat de psihologi, la nivel mondial, indică faptul că tot ceea ce s-a întâmplat în perioada pandemiei a creat ‘atât abuz psihic şi emoţional, încât repercusiunile sunt ireversibile’.
‘Copiii din pandemie sunt atât de afectaţi, încât ar avea nevoie de suport psihologic şi psihoterapeutic zilnic’, a susţinut Şoşoacă.
Preşedintele Comisiei pentru apărare, senatorul PNL Nicoleta Pauliuc, a admis că o astfel de lege nu este perfectă, însă este nevoie de un astfel de act normativ în contextul în care infracţionalitatea s-a mutat în mediul online în perioada pandemiei de COVID-19.
‘E nevoie de o astfel de lege, putem să vorbim mult, dar, dacă nu ne vom aşeza la masă, nu vom începe de undeva, copiii noştri vor fi în continuare vulnerabili în mediul online. Infracţionalitatea astăzi, în această perioadă de pandemie, s-a mutat în mediul online. (…) Acest serviciu 119 le dă posibilitatea copiilor noştri să reclame în momentul în care sunt abuzaţi’, a explicat Pauliuc.
Preşedintele Comisiei pentru muncă, senatorul Ştefan Pălărie, a declarat că Programul ‘Din grijă pentru copii’ nu trebuie doar adoptat de plen, ci şi monitorizat pe zona de implementare.
‘Vorbim de impactul emoţional major pe care această criză l-a avut asupra copiilor. Ar trebui să tranşeze partidele politice atunci când avem teme atât de sensibile, atât de grave, atât de importante şi ar trebui să abandonăm, unii dintre colegii noştri, utilizarea tribunei Senatului pentru mesaje populiste’, a transmis el.
Potrivit senatorului, peste 91% dintre copii şi adolescenţi se simt stresaţi sau trec prin experienţe tulburătoare, la nivel european. ‘75% dintre ei consideră că este dificil din punct de vedere emoţional să facă faţă restricţiilor de distanţare fizică şi socială, 71% spun că s-au simţit izolaţi şi singuri din cauza închiderii şcolii’, a completat Ştefan Pălărie.
Senatul este prima Cameră legislativă sesizată cu acest proiect.