Un număr de 57 de parlamentari UDMR, PSD, PNL, USR şi minorităţi propun, printr-o iniţiativă legislativă, ca în data de 27 octombrie să fie sărbătorită Ziua Sustenabilităţii.
Iniţiatorii arată, în expunerea de motive, că data de 27 octombrie a fost aleasă pentru a sărbători Ziua Sustenabilităţii având în vedere că este ziua în care a fost inaugurată sculptura ‘Coloana infinitului’ a lui Constantin Brâncuşi.
‘Ziua de 27 octombrie, în care a fost inaugurată celebra sculptură ‘Coloană fără de sfârşit’ sau ‘Coloana infinitului’ a lui Constantin Brâncuşi, este un simbol puternic pentru gândirea românească sustenabilă, care ar putea astfel să ajute la redescoperirea valorilor dezvoltării durabile existente latent la nivelul cetăţenilor români’, precizează semnatarii proiectului.
Aceştia susţin că prin recunoaşterea oficială a Zilei Sustenabilităţii în România va creşte notorietatea principiilor dezvoltării durabile la nivel naţional, astfel încât acestea să fie îmbrăţişate de cât mai mulţi cetăţeni.
‘Modelul dezvoltării durabile devine din ce în ce mai relevant şi mai necesar ca răspuns la problemele cu care se confruntă omenirea. Pe lângă problemele legate de deteriorarea mediului şi efectele nefaste ale schimbărilor climatice, ne confruntăm la nivel global cu o creştere a inechităţii şi a degradării situaţiei economice a persoanelor vulnerabile, mai ales după pandemia de COVID-19. Principiul pe care se bazează necesitatea marcării unei astfel de zile este că dezvoltarea durabilă necesită un efort comun şi poate fi pusă în practică doar în momentul în care la nivelul societăţii se va realiza o masă critică de oameni care vor sprijini această tranziţie. Sustenabilitatea nu este un concept abstract. Sustenabilitatea înglobează, în egală măsură, responsabilitatea, transparenţa, onestitatea şi acţiunea în interesul comun’, subliniază iniţiatorii.
Ei au menţionat că ‘desemnarea Zilei Sustenabilităţii în România oferă în egală măsură posibilitatea recunoaşterii contribuţiei celor care se implică activ pentru a accelera tranziţia către o dezvoltare durabilă şi oferă prilejul pentru încurajarea replicării iniţiativelor în spiritul sustenabilităţii’.
Potrivit proiectului, cu prilejul Zilei Sustenabilităţii se pot organiza activităţi culturale, sociale şi educaţionale prin care să fie promovate bune practici în domeniul sustenabilităţii şi să se evidenţieze importanţa aplicării principiilor dezvoltării durabile.
‘Autorităţile publice locale şi centrale pot acorda sprijin material, financiar şi logistic entităţilor care doresc să organizeze evenimente şi acţiuni publice dedicate sărbătoririi sustenabilităţii. Societatea Română de Televiziune şi Societatea Română de Radiodifuziune pot include în programele lor emisiuni dedicate promovării sustenabilităţii în toate domeniile care privesc viaţa oamenilor’, mai prevede proiectul.
Proiectul urmează să intre mai întâi în dezbaterea Senatului şi apoi a Camerei Deputaţilor, care este for decizional.