Asociaţiile şi fundaţiile care desfăşoară şi activităţi religioase vor trebui să obţină şi avizul consultativ al Secretariatului de Stat pentru Culte la procedura de constituire, iar filialele acestora şi personalul desemnat pentru oficierea slujbelor religioase se vor comunica, spre evidenţă, acestei instituţii, potrivit unui proiect de lege depus la Parlament.
Propunerea legislativă, iniţiată de deputatul PSD Alfred Simonis, modifică Ordonanţa de Guvern nr. 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii.
Conform proiectului, la înscrierea asociaţiei în Registrul asociaţiilor şi fundaţiilor se va depune şi avizul consultativ al Secretariatului de Stat pentru Culte, în cazul în care va desfăşura şi activităţi religioase.
‘Filialele asociaţiilor care desfăşoară şi activităţi religioase şi personalul desemnat pentru oficierea slujbelor religioase se comunică, spre evidenţă, Secretariatului de stat pentru Culte’, mai prevede actul normativ.
‘Prin acest demers legislativ se doreşte introducerea avizului consultativ al Secretariatului de Stat pentru Culte la procedura de dobândire a personalităţii juridice de către asociaţiile şi fundaţiile care au şi obiective religioase. Solicităm această modificare deoarece atât la constituirea asociaţiilor religioase sau la transformarea asociaţiilor religioase în culte se solicită avizul consultativ al Secretariatului de Stat pentru Culte. Astfel, întrucât pentru înfiinţarea celorlalte două forme asociaţionale de manifestare a unei credinţe religioase – culte şi asociaţii religioase – trebuie avizul Secretariatului de Stat pentru Culte, considerăm necesar ca şi în cazul asociaţiilor şi fundaţiilor care au şi obiective religioase să se solicite acest aviz în vederea dobândirii personalităţii juridice’, se arată în expunerea de motive a proiectului.
Simonis mai arată că înfiinţarea de filiale de către asociaţiile şi fundaţiile care au şi obiective religioase ar trebui să fie comunicată spre evidenţă Secretariatului de Stat pentru Culte deoarece aceasta este instituţia care ţine evidenţa şi a celorlalte structuri în care se manifestă în mod colectiv libertatea religioasă.
Proiectul va intra mai întâi în dezbaterea Senatului, iar Camera Deputaţilor este for decizional.