AcasăStiri generaleProiect legislativ privind lanţul scurt de aprovizionare, adoptat de Senat

Proiect legislativ privind lanţul scurt de aprovizionare, adoptat de Senat

Plenul Senatului a adoptat, luni, un proiect legislativ privind lanţul scurt de aprovizionare, ce vizează vânzarea de la fermier la consumator prin implicarea unui număr cât mai redus de intermediari.

Propunerea legislativă, iniţiată de parlamentari PNL, PSD, USR, UDMR şi AUR, obligă persoanele juridice de drept public şi privat cu capital de stat care desfăşoară activităţi de alimentaţie publică în regim comercial sau cu circuit intern (cantine şcolare, unităţi militare, cantine spitaliceşti, internate, cantinele proprii ale autorităţilor şi instituţiilor publice, cantinele companiilor naţionale) să achiziţioneze alimente conform lanţului scurt de aprovizionare, astfel: până la 1 ianuarie 2023 – minimum 50% din alimentele achiziţionate; până la 1 ianuarie 2024 – minimum 75%, iar în ambele procente trebuie să se regăsească minimum 25% produse ecologice, astfel cum sunt definite de Regulamentul nr.848/2018, se arată în expunerea de motive.

Potrivit iniţiatorului, prin această iniţiativă, toate persoanele juridice de drept public şi privat cu capital majoritar de stat şi care desfăşoară activităţi de alimentaţie publică în regim comercial sau în circuit intern vor participa la lanţul scurt de aprovizionare, iar fermierii vor avea întâietate în comercializarea producţiei către acestea pentru produsele din carne, ouă, legume-fructe, miere de albine, lapte şi produse lactate, dar şi pentru produsele de panificaţie. În acest sens, vor fi lanţuri scurte de aprovizionare organizate pe mai multe nivele de la comună, oraş şi până la nivel european.

‘Pe lanţul scurt acum încercăm cu beneficiarii din mediul de drept public şi privat, întrucât discutăm de o piaţă de aproximativ 2 miliarde de euro. (…) Prin acest vot, oferim o şansă reală producătorilor şi procesatorilor români, în concurenţa dezechilibrată cu producătorii străini, concurenţă de multe ori pierdută din cauza politicilor comerciale pe care marile lanţuri comerciale le au împotriva României. (…) Mi-aş fi dorit şi îmi doresc ca această lege să fie adoptată şi promulgată şi, bineînţeles, vom veni clar cu amendament la această lege pentru a introduce acest mecanism de aprovizionare pe lanţul scurt inclusiv comercianţii fie ei mici sau mari din România’, a afirmat, în plen, senatorul liberal George Scarlat.

Proiectul a va fi supus dezbaterii Camerei Deputaţilor, for decizional în acest caz.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks