Liderii sindicali din învăţământ vor putea să fie degrevaţi parţial de normele didactice, nu total, cum se întâmplă în prezent, prevede o propunere legislativă depusă la Parlament de mai mulţi liberali.
Deputatul PNL Luminiţa Barcari, fost secretar de stat în Ministerul Educaţiei, a explicat, în numele iniţiatorilor, în expunerea de motive a proiectului, că, în prezent, cei 125 de lideri de sindicat din învăţământ sunt plătiţi, anual, fără să desfăşoare activitate didactică, cu o sumă de cel puţin 8.000.000 lei din bani publici pentru o muncă pe care nu o prestează.
‘În prezent, sindicatele din învăţământ beneficiază de 125 norme didactice rezervate pentru cei 125 de lideri sindicali la nivel judeţean şi naţional, degrevaţi total de ore, dar care primesc salariul de profesori, concomitent cu indemnizaţia de lider sindical. Astfel, 125 de lideri de sindicat sunt plătiţi, anual, fără să desfăşoare activitate didactică, cu o sumă de cel puţin 8.000.000 lei din bani publici pentru o muncă pe care nu o prestează. În plus, degrevarea totală de normă didactică ar putea duce la deprofesionalizarea celor care reprezintă, în calitate de lideri al unei organizaţii sidicale judeţene sau naţionale, cadrele didactice din sistemul de învăţământ preuniversitar, pentru că ei sunt, înainte de toate, profesori şi este necesar să fie conectaţi la realităţile sistemului de învăţământ’, a menţionat Luminiţa Barcari.
Ea a precizat că inspectorii şcolari sunt degrevaţi parţial de normă didactică, fiind obligaţi să presteze între 2-4 ore/săptămână, fără o plată suplimentară.
‘Cred cu tărie că fiecare ar trebui să primească salariul strict pentru munca pe care o prestează şi nu pentru ceva pentru care este degrevat. Prin urmare, având în vedere aceste aspecte, propun ca persoanele desemnate de federaţiile sindicale reprezentative din învăţământ, ca urmare a participării acestora la procesul de monitorizare şi evaluare a calităţii sistemului de învăţământ, să poată fi degrevate parţial de normă didactică, pe baza normelor aprobate prin ordin al ministrului Educaţiei’, a evidenţiat Barcari.
Potrivit proiectului, ‘personalul didactic de conducere, de îndrumare şi control poate fi degrevat total sau parţial de norma didactică, pe baza normelor aprobate prin ordin al ministrului Educaţiei, elaborate cu consultarea federaţiilor sindicale reprezentative din învăţământ. Persoanele desemnate de federaţiile sindicale reprezentative din învăţământ, ca urmare a participării acestora la procesul de monitorizare şi evaluare a calităţii sistemului de învăţământ, vor fi degrevate parţial de norma didactică, pe baza normelor aprobate prin ordin al ministrului Educaţiei’.
Proiectul se află de miercuri în consultare publică la Camera Deputaţilor şi va intra mai întâi în dezbaterea acestui for legislativ, iar apoi la Senat, care este Cameră decizională.