Deputata neafiliată Oana Cambera, membră a REPER, a anunţat, vineri, că a depus un proiect de lege care va sprijini victimele violenţei domestice, pentru a creşte şansele acestora la încadrarea în muncă şi, în acelaşi timp, va reduce dependenţa lor financiară de abuzatori.
Potrivit iniţiativei legislative, victimele violenţei domestice, înregistrate la Agenţiile pentru Ocuparea Forţei de Muncă, vor putea beneficia de servicii gratuite de formare profesională, ca ‘prim pas firesc pe care statul îl poate face activ pentru a creşte capacitatea victimelor de a deveni independente financiar’.
Totodată, prin proiectul de lege se propune includerea victimelor violenţei domestice ce nu ocupă un loc de muncă în categoriile de şomeri pentru care statul acordă facilităţi fiscale indirecte, respectiv sume de bani ce sunt primite de angajatorul care încadrează în muncă persoanele din aceste categorii.
‘Legea deja prevede mai multe categorii ce întâmpină dificultăţi în ocuparea unui loc de muncă, precum şomerii în vârstă de peste 45 de ani sau tinerii şi este firesc să extindă cadrul şi către victimele violenţei domestice’, argumentează iniţiatoarea.
‘Proiectul de lege a fost semnat de colegi parlamentari din toate partidele, cărora le mulţumesc pentru interesul manifestat deasupra culorilor politice şi aplecarea pentru soluţii. Sunt deschisă către sugestii de completare sau modificare, dacă va fi cazul, şi sper într-o bună colaborare şi cu Ministerul Muncii şi Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse pentru susţinerea acestui proiect’, a precizat Oana Cambera, într-un comunicat de presă.
Proiectul a fost depus în contextul zilei de 25 noiembrie, când este marcată Ziua internaţională pentru încetarea violenţei împotriva femeilor.
Deputata aminteşte că victimele violenţei domestice sunt o categorie de persoane vulnerabile, persoane ce au nevoie de sprijin din partea statului, iar soluţia pentru scoaterea persoanelor din starea de vulnerabilitate nu este asistenţa socială pe termen lung, ci susţinerea, pe cât posibil temporară, a celor aflaţi în vulnerabilitate pentru a-şi recăpăta viaţa independentă.
‘Violenţa în familie este cea mai răspândită formă de agresiune fizică din România, cu zeci de mii de vieţi în vulnerabilitate. Anul acesta am co-iniţiat o lege ce a fost promulgată, pentru a facilita accesul la locuire, iar acum continui demersurile pentru a susţine independenţa victimelor. (…) Dependenţa financiară a femeilor abuzate de partenerii agresivi este un factor pe care nu îl putem ignora, atunci când discutăm de combaterea violenţei domestice. Un loc de muncă este principala cale de a ajuta victima să-şi poată cumpăra cele necesare, să achite cheltuielile legate de şcoală, să facă economii sau să îşi închirieze o locuinţă’, a declarat Oana Cambera.
Deputata aminteşte totodată că, potrivit celor mai recente declaraţii ale Ministrului Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, în ultimele 9 luni ale anului 2022 s-au înregistrat 66.000 de intervenţii ale Poliţiei în cazuri de violenţă domestică, jumătate dintre acestea fiind în mediul rural, şi au fost emise peste 15.000 de ordine de protecţie, ceea ce arată că fenomenul violenţei domestice rămâne una dintre cele mai mari confruntări ale statului, chiar şi în 2022, situaţia fiind cu atât mai gravă cu cât studiile arată că de foarte multe ori victimele aleg să păstreze tăcerea şi să nu ceară ajutorul autorităţilor pentru stoparea situaţiei de abuz în care se află.
De asemenea, Oana Cambera arată că în România costurile asociate violenţei domestice, conform raportului Institutului European pentru Egalitate de Gen (EIGE), sunt extrem de ridicate, 951 milioane de euro reprezentând numai totalul producţiei economice pierdute.