Personalul din Ministerul Energiei ar putea fi suplimentat cu 60 de posturi, conform unei hotărâri care a figurat pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern de miercuri, dar care ar urma să fie luată în discuţie săptămâna viitoare.
Conform notei de fundamentare, este vorba despre un act normativ prin care se propune suplimentarea cu 60 de posturi, de la 332 la 392, a personalului Ministerului Energiei din cadrul Direcţiei Generale Ajutor de Stat şi Fonduri Europene şi al structurilor cu atribuţii în domeniul serviciului de alimentare cu energie termică în sistem centralizat şi în domeniul proiectelor în domeniul gazelor naturale.
‘Este o decizie care a fost amânată. Cel mai probabil va fi luată în discuţie la următoarea şedinţă de Guvern’, a precizat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru, într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Victoria.
El a explicat necesitatea acestei măsuri prin ‘nevoia de a avea specialişti’, în contextul în care România trebuie să absoarbă peste 80 de miliarde de euro din fonduri europene. Este vorba despre bani din cadrul financiar multianual 2014 – 2020, pentru care ţara noastră mai are la dispoziţie doar acest an pentru a nu pierde din fodurile europene, la care se adaugă banii din PNRR şi cadrul financiar multianual 2021 – 2027.
‘În cazul Ministerului Energiei, pentru că sunt şi alte ministere care au avut nevoie să-şi constituie un grup de specialişti care să absoarbă aceste fonduri europene cu un volum mult mai mare decât cel precedent – şi am văzut acest efort făcut cu succes de Guvernul României şi de autorităţile responsabile, atingând nivelul record de 11,3 miliarde de euro absorbiţi de ţara noastră în cursul anului trecut – la Ministerul Energiei e necesară o echipă de specialişti care să utilizeze banii din Fondul de modernizare şi alte tipuri de fonduri care pot contribui la modernizarea, dezvoltarea sistemului energetic al României şi, pe acest fond, apare această cerinţă’, a explicat Cărbunaru.
Potrivit acestuia, măsura este justificată de nevoia de a folosi miliardele de euro pe care Uniunea Europeană le pune la dispoziţie ţării noastre.
‘Raportul dintre sumele cheltuite pentru angajarea celor 60 de oameni şi miliardele de euro care sunt la dispoziţia României pentru Fondul de modernizare sau prin intermediul PNRR pentru sectorul energetic, în mod specific, trasează până la urmă o decizie logică pe care, cel mai probabil, săptămâna viitoare o să o şi anunţăm’, a transmis purtătorul de cuvânt al Guvernului.