Un proiect al parlamentarilor USR depus miercuri la Parlament prevede că este interzisă orice formă de presiune sau de condiţionare de către personalul medical sau nemedical din unităţile sanitare publice pentru a determina pacientul să recurgă la servicii medicale în unităţi sanitare private.
Deputaţii USR Nicu Fălcoi şi Adrian Wiener au depus o iniţiativă legislativă care propune modificarea Legii drepturilor pacientului (nr. 46/2003) şi a Legii privind reforma în domeniul sănătăţii (nr. 95/2006).
‘Proiectul de lege s-a născut din preocuparea noastră de a veni în sprijinul pacienţilor români, astfel încât să le fie apărate mai bine şi mai eficient interesele. Ne propunem să limităm plimbarea pacienţilor între spitalele de stat şi cabinetele private deservite de aceleaşi cadre medicale care le-au acordat servicii de îngrijire în spitalele de stat. Ştim cu toţii, din păcate, că aceasta e o practică la care se recurge foarte frecvent şi adesea în mod cu totul nejustificat, pacientul fiind transformat într-o sursă de venit pentru cabinetele private’, a declarat deputatul Nicu Fălcoi, potrivit unui comunicat de presă.
Proiectul USR este construit pe premisa că interesul pacientului şi grija faţă de acesta trebuie să primeze în sistemul medical şi, de aceea, insistă pe obligaţia medicilor de a respecta drepturile pacienţilor.
‘Există un posibil conflict moral al medicului care lucrează şi la stat, şi la privat. Aceleaşi servicii, uneori aceiaşi pacienţi, într-un loc gratuit, dincolo contra cost. Spitalele oferă îngrijiri medicale integrate – există şi spitalizare, şi consultaţii ambulatorii. E firesc ca pacientul – persoană vulnerabilă – care se adresează sistemului public să beneficieze de întreg continuumul de asistenţă medicală în acelaşi loc. Să nu fie constrâns să meargă şi în regim cu plată, în privat’, a precizat la rândul său deputatul Adrian Wiener.
Nerespectarea interdicţiei de către medici şi personalul nemedical ar urma să constituie abatere disciplinară, potrivit proiectului.