Activităţile economice desfăşurate de persoane fizice pe contracte de tip PFA (persoană fizică autorizată) ar urma să constituie vechime în muncă, potrivit unei iniţiative legislative depuse de către deputatul Beniamin Todosiu şi senatorul Andrei Postică, transmite USR PLUS, prin intermediul unui comunicat.
Iniţiativa prevede completarea OUG nr.44/2018, privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale. Potrivit propunerii:
– activităţile economice desfăşurate de persoana fizică ca PFA constituie vechime în muncă şi, după caz, vechime în specialitate;
– vechimea în muncă şi, după caz, vechimea în specialitate, este considerată perioada în care PFA a desfăşurat activitate economică şi a achitat contribuţiile, taxele şi impozitele legale, nefiind luată în considerare perioada în care PFA nu a avut activitate generatoare de venit sau a avut activitatea suspendată.
Deputatul USR PLUS Beniamin Todosiu consideră că propunerea legislativă ar urma să reprezinte ‘o reparaţie morală şi legală’ pentru persoanele fizice autorizate, care desfăşoară o activitate economică şi îşi plătesc toate taxele şi impozitele legale. El menţionează că iniţiativa a pornit de la cazul unui cetăţean din Alba Iulia, care este unul dintre cei mai apreciaţi ghizi turistici din municipiu.
‘Când a vrut să aplice pentru un post în cadrul centrului de informare turistică din subordinea municipalităţii, albaiulianul a constatat că activitatea pe care a prestat-o timp de mulţi ani ca ghid nu e considerată vechime în muncă, deoarece a funcţionat ca Persoană Fizică Autorizată. Sper ca această propunere să fie adoptată cât mai repede. Este o lege care nu va avea un impact bugetar, ci doar va încuraja persoanele fizice să lucreze legal şi să renunţe la munca la negru, atraşi de faptul că perioada lucrată ca PFA va constitui şi vechime în muncă, în domeniul în care îşi desfăşoară activitatea’, a precizat Todosiu.
Conform datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică, 22,6% din populaţia activă a României lucrează pe cont propriu sau ca lucrători familiali neremuneraţi.
Potrivit USR PLUS, faptul că nu există în lege un articol care să menţioneze că activitatea unui PFA se consideră vechime în muncă a dus la două tipuri de interpretări distincte:
– PFA-uri care lucrează ca PFA, cotizează la sistemul de pensii, asigurări de sănătate şi impozit pe venit şi îşi desfăşoară activitatea pur şi simplu;
– PFA-uri care, din cauza acestei prevederi din legislaţie, s-au auto-angajat, la recomandarea experţilor contabili, pe salariul minim pe economie şi astfel au ajuns în situaţia în care lunar plătesc două rânduri de taxe către stat.
‘Denumirea generică de PFA reprezintă tot un om care munceşte şi care-şi plăteşte datoriile către stat. Statul nu ar trebui să discrimineze între diferite feluri în care un om alege să lucreze, atâta timp cât aceasta şi-a achitat contribuţiile, taxele şi impozitele legale. E timpul să corectăm acest lucru şi să oferim tuturor şansa unui tratament egal şi transparent din punct de vedere fiscal’, a conchis senatorul Andrei Postică.