Acasă55Proiecte care privesc reforma statului, digitalizarea, protecţia femeilor, printre priorităţile deputaţilor REPER

Proiecte care privesc reforma statului, digitalizarea, protecţia femeilor, printre priorităţile deputaţilor REPER

Proiecte care privesc reforma statului, alegerea primarilor în două tururi, susţinerea unui stat digitalizat sau pentru protecţia femeilor se află printre priorităţile deputaţilor neafiliaţi, membri ai REPER, din această sesiune parlamentară.

‘Puţină lume înţelege că suntem în ultimul an de întreg mandat al acestui legislativ şi cred că este important să privim cu claritate în jurul nostru la contextul politic, social şi economic. (…) Propunem proiecte esenţiale, care să întărească statul pentru a furniza servicii pentru cetăţeni, proiecte pentru transparenţă, pentru a susţine cetăţenia activă, măsuri pentru antreprenori şi nu in ultimul rând veţi vedea în perioada următoare din partea REPER mai multe măsuri prin care vocea femeilor din România să se facă auzită’, a declarat deputata neafiliată Oana Cambera, într-o conferinţă de presă, lider al grupului membrilor REPER.

Astfel, REPER va susţine în continuare Codul electoral pe care l-a depus în sesiunea trecută – ‘o amplă reformă electorală’. ‘Printre măsuri propunem alegerea primarilor în două tururi, revenirea la numărul de parlamentari propus prin referendumul din 2009, scăderea cu 75% a sumelor alocate către partidele politice din bugetul public’, a arătat Oana Cambera.

REPER are şi o serie de măsuri pentru a susţine un stat deschis, democrat, digitalizat.

‘Pe statul digitalizat şi statul deschis propunem două proiecte. Unul este un registru naţional în care vom centraliza autorizaţiile de construire, la care să aibă acces toţi cetăţenii şi toate ONG-urile interesate de acest domeniu şi, de asemenea, un amplu de proiect care priveşte actele de identitate prin care credem că vom face mult mai uşoară viaţa cetăţenilor. (…) Pe statul democrat venim cu două proiecte – unul în care propunem un cadru naţional de reglementare a bugetării participative şi un altul prin care ne propunem ca petiţiile semnate de un anumit număr de cetăţeni să ajungă spre dezbatere în faţa Parlamentului’, a explicat deputata.

Pe domeniul economic, REPER propune măsuri care să susţină predictibilitatea fiscală şi investiţiile în România.

‘Am depus încă din primele zile ale acestui an, în vacanţa parlamentară, un proiect prin care spunem categoric ‘nu’ suprataxării. Un proiect care vine ca urmare a OUG 16/2022, care a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2023, şi care produce nişte efecte dezastruoase pentru micii antreprenori şi pentru clasa creativă’, a spus Oana Cambera.

Referitor la domeniul social, REPER continuă cu măsuri în sprijinul familiei.

‘Avem un proiect depus care susţine modul de flexibilizare a concediului de creştere şi îngrijire a copiilor şi avem un pilon esenţial în REPER prin care susţinem condiţia femeii cu mai multe măsuri, printre care măsuri de sprijinire a victimelor violenţei domestice, măsuri de garantare a accesului la servicii medicale de prevenţie în mod egal pentru toate femeile din ţară, îmbunătăţirea planningului familial, garantarea dreptului femeilor de a alege liber şi de a accesa servicii medicale de întrerupere a sarcinii, susţinerea flexibilităţii în muncă şi susţinerea cumulării unor venituri în perioada de creştere a copilului de către mamele care provin din profesii liberale şi pentru care trebuie să adresăm măsuri speciale’, a explicat reprezentanta REPER.

Potrivit deputatului neafiliat Andrei Lupu, ‘sesiunea aceasta parlamentară va fi din păcate dominată de către subiectul rotativei guvernamentale şi certurilor în ceea ce priveşte componenţa viitorului guvern sau dacă vom avea un guvern modificat’.

‘Din punctul REPER de vedere, acest subiect trebuie să fie unul secund, de fundal şi majoritatea de guvernare trebuie să se focalizeze asupra reformelor pe care şi le-a propus – în primul rând legile educaţiei, legile siguranţei naţionale şi nu în ultimul rând legislaţia în domeniul pensiilor speciale’, a transmis acesta.

Lupu susţine că proiectul pensiilor speciale ‘nu este nici pe departe mulţumitor’ şi ‘nu menţionează nimic despre personalul din armată, MAI, nu menţionează nimic despre aleşi, despre parlamentari, despre aleşi locali’.

‘Şi este esenţial pentru noi ca toate categoriile care beneficiază astăzi de pensii care nu sunt bazate pe contributivitate să treacă la pensii bazate exclusiv pe contributivitate, cu o singură excepţie, cea a magistraţilor, pentru care avem o obligaţie constituţională să păstrăm nişte pensii care sunt bazate pe alte criterii’, a precizat Andrei Lupu.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks