Proiecte de hotărâre privind staţii de epurare pentru 14 spitale figurează pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB) de luni.
Finanţarea staţiilor de epurare se va face din bugetul propriu al Municipiului Bucureşti prin Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti şi/sau alte surse legal constituite.
Potrivit proiectelor de acte normative, în prezent, apele uzate menajere provenite de la cele 14 spitale sunt descărcate în reţeaua de canalizare a Capitalei. Încărcările din aceste ape uzate depăşesc limitele impuse de NTPA 002/2002 – Normativ privind condiţiile de evacuare a apelor uzate în reţelele de canalizare ale localităţilor şi direct în staţiile de epurare şi pot duce la ‘o funcţionare deficitară’ a staţiei de epurare a municipiului Bucureşti (Staţia de epurare de la Glina).
Conform unor prevederi din NTPA 002/2002, pentru tratarea apelor uzate provenite de la unităţile medicale, curative sau profilactice, de la instituţii care prin specificul activităţilor lor pot produce contaminarea cu agenţi patogeni, microbi, virusuri, a reţelelor de canalizare publice, ca măsură, se vor monta staţii de pre-epurare, cu rolul de dezinfecţie/sterilizare.
Valoarea investiţiei referitoare la câte o staţie de epurare pentru fiecare dintre spitalele din proiect este: Spitalul Clinic ‘Prof. Dr. Th. Burghele’ – circa 5,3 milioane de lei cu TVA, Spitalul Clinic ‘Dr. I. Cantacuzino’ – aproximativ 3,8 milioane de lei cu TVA, Spitalul Clinic de Nefrologie ‘Dr. Carol Davila’ – circa 6 milioane de lei cu TVA, Spitalul Clinic Colentina – peste 9 milioane de lei cu TVA, Spitalul Clinic Colţea – aproape 7 milioane de lei cu TVA, Spitalul Clinic de Copii ‘Dr. Victor Gomoiu’ – aproximativ 4,5 milioane de lei cu TVA, Spitalul Clinic ‘Nicolae Malaxa’ – aproape 6 milioane de lei cu TVA, Spitalul Clinic de Psihiatrie ‘Prof. Dr. Alexandra Obregia’ – aproximativ 9,5 milioane de lei cu TVA.
Referitor la Spitalul Clinic de Obstretică şi Ginecologie ‘Prof. Dr. Panait Sârbu’ investiţia se ridică la circa 6,5 milioane de lei cu TVA, la Spitalul Clinic ‘Sf. Maria’ – peste 5 milioane de lei cu TVA, la Spitalul de Boli Cronice ‘Sf. Luca’ – aproximativ 4,6 milioane de lei cu TVA, la Spitalul de Pneumoftiziologie ‘Sf. Ştefan’ – aproape 3 milioane de lei cu TVA, la Centru Clinic de Boli Reumatismale ‘Dr. Ion Stoia’ – peste 3 milioane de lei cu TVA, iar la Spitalul Clinic de Chirurgie Oro Maxilo-Facială ‘Prof. Dan Theodorescu’ – aproape 2 milioane de lei cu TVA.