Bugetul pentru 2021 în cadrul procesului de bugetare participativă este de 2 milioane de lei, potrivit unui proiect de hotărâre adoptat în şedinţa Consiliului General a Municipiului Bucureşti (CGMB) de luni.
Hotărârea ce a trecut cu 31 de voturi ‘pentru’, 19 abţineri şi două voturi ‘împotrivă’ aprobă Regulamentul privind bugetarea participativă la nivelul Municipiului Bucureşti, care are ca scop stabilirea cadrului general şi a procedurii pentru selecţionarea proiectelor identificate de cetăţenii Capitalei drept necesare pentru dezvoltarea oraşului.
Începând cu 2022, valoarea bugetului destinat bugetarii participative va fi de 4 milioane de lei. Cuantumul propus poate suferi modificări în funcţie de decizia CGMB la aprobarea bugetului sau la rectificarea bugetară. Fiecare propunere de proiect ar trebui să aibă un cost total de cel mult 500.000 de lei inclusiv TVA.
Propunerile de proiecte trebuie să se încadreze într-unul dintre următoarele domenii, pentru obiective care sunt în administrarea Municipiului Bucureşti: Mobilitate, accesibilitate şi siguranţa circulaţiei; Amenajare de spaţii verzi şi locuri de joacă; Amenajare spaţii publice; Digitalizare; Punere în siguranţă, reabilitare sau restaurare a unor monumente istorice sau a unor componente a unor ansambluri monument istoric aflate în domeniul public sau privat al Municipiului Bucureşti; Protecţia mediului/animalelor; Sport.
În cazul în care propunerea de proiect poate fi încadrată în mai multe domenii, iniţiatorul trebuie să opteze pentru acela pe care îl consideră cel mai potrivit/relevant.
Pot participa la procesul de bugetare participativă cetăţenii care locuiesc, lucrează sau studiază în Bucureşti şi au vârsta de minim 18 ani. Sunt încurajate proiectele propuse de grupuri de cetăţeni, rezultate în urma unui proces de consultare cu cei din zona în care urmează să fie implementată iniţiativa respectivă. De asemenea, pot înainta propuneri de proiecte organizaţiile neguvernamentale care au sediul social/filiala în Bucureşti sau care, prin activitatea lor, contribuie la rezolvarea unor probleme ale Bucureştiului, chiar dacă nu au sediul/filiala în Capitală.
Proiectele vor fi introduse în lista generală de propuneri şi vor fi filtrate, analizate şi fuzionate (în cazul în care sunt complementare) de către Comisia de evaluare, care va elabora lista cu proiectele eligibile. Din comisie vor face parte reprezentanţi ai aparatului de specialitate al primarului general/instituţiilor subordonate CGMB, ai Consiliului General al Municipiului Bucureşti şi ai societăţii civile, cu expertiză de cel puţin trei ani în desfăşurarea programelor de implicare civică, propuşi de primarul general. Toate proiectele declarate eligibile vor fi supuse votului cetăţenilor.