Ministerul Justiţiei a anunţat, vineri, că a pus în dezbatere publică proiectul de ordin privind aprobarea noului nomenclator al specializărilor expertizei tehnice judiciare.
Potrivit unui comunicat al ministerului transmis AGERPRES, documentul propune o restructurare a specializărilor şi introduce subspecializările expertizei tehnice judiciare.
‘Punctul de plecare se regăseşte în nomenclatorul domeniilor şi al specializărilor/programelor de studii universitare. Acest demers asigură un plus de claritate şi o corelare mai bună între profesii şi studii’, se precizează în comunicat.
Este vorba despre 90 de specializări şi 41 de subspecializări care vor înlocui cele 106 specializări ale expertizei tehnice judiciare existente în baza legislaţiei în vigoare, a explicat Ministerul Justiţiei.
‘Vorbim despre o nouă arhitectură a specializărilor expertizei tehnice juridice care să ţină pasul atât cu reformele din sistemul judiciar, cât şi cu dinamica socio-economică. Sarcina experţilor judiciari este de a contribui la certificarea şi lămurirea unor aspecte esenţiale pentru soluţionarea cauzelor, la aflarea adevărului în cauzele judiciare. În primul rând, magistraţii şi justiţiabilii au nevoie de repere clare şi actualizate în privinţa specializării experţilor, astfel încât răspunsurile acestora să contribuie eficient la îmbunătăţirea calităţii actului de justiţie’, a declarat George Şerban, secretar de stat în cadrul Ministerului Justiţiei, citat în comunicat.
La data intrării în vigoare a ordinului se va abroga Ordinul Ministrului Justiţiei 199/C/2010 pentru aprobarea Nomenclatorului specializărilor expertizei tehnice judiciare.
‘Proiectul de ordin care cuprinde noua formă a nomenclatorului specializărilor expertizei tehnice reprezintă un rezultat al proiectului ‘Ghidul specializărilor expertizei tehnice judiciare’ (cod SIPOCA 639), finanţat din Fondul Social European, semnat la data de 24 iulie 2019, între Ministerul Justiţiei şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (actualmente Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei), în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Operaţional ‘Capacitate Administrativă’ 2014 – 2020, derulat de Ministerul Justiţiei, în calitate de beneficiar (lider de proiect), în parteneriat cu Parchetul de pe lângă Înalta Curte Casaţie şi Justiţie şi Tribunalul Bucureşti’, a menţionat Ministerul Justiţiei.