Trei reprezentanţi ai unor asociaţii civice au protestat, joi, pe holurile Palatului Parlamentului, în timp ce deputaţii şi senatorii îşi exprimau votul asupra Guvernului propus de premierul desemnat Nicolae Ciucă, afişând un banner pe care era expus mesajul: ‘Tot voi?’.
Protestatarii s-au arătat nemulţumiţi de faptul că PNL face un guvern cu PSD, apreciind astfel că trădează electoratul care a votat coaliţia din care a făcut parte şi USR.
‘Am venit să spunem că suntem aici. E clar: suntem aici. În România, societatea civilă are o voce, voce pe care vreţi sa o auziţi. Ieri am lansat un manifest al societăţii civile, suntem aici, cu ochii pe voi. (…) Sute de oameni au semnat manifestul civil pe care l-am lansat ieri! Nu abandonăm România, aşa cum fac PSD şi PNL, care îşi bat joc din nou’, a afirmat Diana Voicu, reprezentant al Asociaţiei Iniţiativa România.
‘De 30 de ani avem aceeaşi guvernare, avem aceiaşi oameni politici care se plimbă de la un partid la altul. Anul trecut oamenii au votat schimbarea. Din păcate, domnul Iohannis şi PNL s-au urcat pe PSD şi la 10 luni distanţă acel PSD este ok. Şi-au trădat alegătorii şi ne-au sfidat pe noi’, a spus şi Marian Rădună, reprezentant al Geeks for Democracy.
‘Special am venit de la Cluj în calitate de reprezentant al grupurilor care au facilitat protestele pentru justiţie să le spun în faţa unora dintre angajaţii noştri, începând cu preşedintele, continuând cu prim-ministrul Florin Cîţu şi cu PNL, că au trădat votul a milioane de români prin ceea ce au făcut. Ei au jurat, şi-au luat un angajament fata de milioane de români când ne-au cerut votul că niciodată nu se vor alia cu PSD, grupare infracţională’, a adăugat Ligia Măhălean, reprezentant al Asociaţiei ‘Umbrela Anticorupţie’.
Cei trei l-au atenţionat pe Sorin Grindeanu, care a trecut spre biroul preşedintelui Camerei Deputaţilor, că este cel care a dat Ordonanţa 13: ‘Ce le spuneţi votanţilor PSD, domnule Grindeanu? E bine cu PNL?’, Grindeanu nu a intrat însă în dialog cu ei şi a trecut mai departe.
Protestatarii i-au strigat ‘Ruşine! Ruşine!’şi lui Florin Cîţu care a trecut prin apropiere, evitând calea de acces din apropierea lor.
La un moment dat s-a alăturat protestului liderul AUR, George Simon, care i-a sfătuit pe cei prezenţi să strige şi împotriva lui Klaus Iohannis ‘pe care l-au votat’.
‘Lăsaţi-i în pace să protesteze. (…) E dictatura şi a lui Klaus Iohannis, nu uitaţi de el, că voi l-aţi votat’, a spus Simion, care n-a fost însă acceptat de protestatari, dar nici el n-a dorit să se alăture protestului, ‘pentru că ei sunt şi cu LGBT şi cu altele’.
Cei trei reprezentanţi ai asociaţiilor s-au întins apoi pe jos, în momentul în care au fost invitaţi de reprezentanţii Camerei Deputaţilor să părăsească holul, în condiţiile în care ei au avut acces în Palatul Parlamentului în calitate de invitaţi ai unui deputat. În final, bannerul a fost confiscat.
Mai multe asociaţii civice, printre care Iniţiativa România, Grupul pentru Dialog Social GDS şi Corupţia Ucide, solicită actualei puteri repararea legilor Justiţiei, inclusiv desfiinţarea SIIJ, alegerea primarilor în două tururi, desfiinţarea pensiilor speciale, un guvern fără dosare penale, depolitizarea instituţiilor de stat şi transparenţă în cheltuirii banilor publici din programele PNDL şi PNRR, avertizând că vor ieşi din nou în stradă dacă se va legifera împotriva acestor cereri.
Acestea au dat publicităţii miercuri un document intitulat ‘Nu abandonăm România. Declaraţie a societăţii civile către cei care deţin puterea în stat’ în care susţin că ultimele luni au reprezentat ‘o mineriadă politică’ şi a fost ‘zdrobit ceea ce se construise în săptămâni şi luni de proteste curate care cereau un destin european pentru România’.
Iniţiatorii declaraţiei sunt 9 asociaţii civice: Iniţiativa România, Grupul pentru Dialog Social GDS, Vă vedem din Sibiu, Corupţia Ucide, Geeks for Democracy, Freedom House România, Societatea Timişoara, Aradul Civic, Reset. Documentul a fost semnat de mai multe alte organizaţii şi mişcări civice şi aproape 50 de personalităţi ale societăţii civile din România, printre care Ada Solomon, Brînduşa Armanca, Dan Teodorescu, Mircea Cărtărescu, Monica Macovei, Tudor Chirilă, Valeriu Nicolae, Vladimir Tismăneanu.