Agenţia Naţională de Presă AGERPRES şi ANSA (Agenzia Nazionale Stampa Associata) au semnat, marţi, un protocol de colaborare, care are ca principal scop schimbul de ştiri între cele două agenţii.
Documentul a fost semnat de directorul general al AGERPRES, Claudia Nicolae, şi de CEO şi managerul general al ANSA, Stefano de Alessandri, în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Ambasada Italiei la Bucureşti.
‘În ultimii ani, cuvintele-cheie în jurnalism au fost: ştiri verificate, cum să combatem dezinformarea şi fake news. Cred că acesta este începutul unei bune şi lungi colaborări între AGERPRES şi ANSA, pentru că avem nevoie unii de ceilalţi. Fiecare agenţie de presă dezvoltă în fiecare an sau într-o anumită perioadă o nouă infrastructură tehnologică şi, ajutându-ne reciproc, putem crea platforme mai bune pentru cititorii noştri şi pentru utilizatorii noştri’, a declarat directorul general al Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES, Claudia Nicolae.
Şi oficialul ANSA, Stefano de Alessandri, a subliniat importanţa semnării acestui protocol de colaborare, care, după cum a precizat el, ‘va îmbunătăţi substanţial’ cooperarea bilaterală.
‘Lucrăm cu AGERPRES de mult timp. La nivel de agenţii nu ne aflăm în competiţie, ci împărtăşim aceleaşi valori, aceleaşi probleme şi aceeaşi experienţă. Este foarte important să semnăm un astfel de acord, care va îmbunătăţi substanţial cooperarea noastră. Prin acest acord, în principal, facem două lucruri: distribuim ştirile noastre, ceea ce va îmbunătăţi cunoştinţele despre Italia în România şi despre România în Italia, iar în al doilea rând acest acord vizează îmbunătăţirea relaţiile comerciale între cele două ţări, dezvoltând împreună proiecte. (…) Este un prim pas pentru extinderea cooperării noastre’, a precizat Stefano de Alessandri.
Ambasadorul Republicii Italiene în România, Alfredo Maria Durante Mangoni, a arătat că documentul semnat între cele două agenţii de presă poate contribui la combaterea dezinformării şi a informaţiilor eronate.
‘Acest acord semnat între ANSA şi AGERPRES este un instrument important, care aduce valoare relaţiilor bilaterale deja excelente dintre Italia şi România, este un instrument care poate reflecta mai bine realitatea vibrantă şi dinamică a Parteneriatului strategic între cele două ţări privind dezvoltarea dialogului politic, cooperarea economică puternică, investiţii şi cunoştinţe mai bune despre tendinţele sociale şi activităţile culturale’, a declarat diplomatul italian, în cadrul ceremoniei.
La eveniment a fost prezent, prin videoconferinţă, şi ambasadorul României în Italia, Gabriela Dancău, care a evidenţiat importanţa unei mass-media puternice.
Ea a precizat că, în contextul actual, mass-media trebuie să lupte împotriva dezinformării. ‘Şi cred că se va ajunge la acest scop şi prin semnarea acestui acord, azi’, a afirmat ambasadorul României în Italia.
Protocolul de colaborare prevede schimbul de ştiri între cele două agenţii de presă, care permite fiecărei părţi ‘să îşi îmbogăţească propriile servicii informative cu ştirile din străinătate furnizate de cealaltă parte, fără nicio posibilitate de a crea produse concurente sau similare’. De asemenea, conform protocolului, cele două părţi semnatare ‘pot dezvolta din când în când proiecte pentru a sprijini companiile şi instituţiile italiene în comunicarea în România, iar companiile şi instituţiile româneşti în comunicarea în Italia’.