Intrarea Domnului în Ierusalim este o sărbătoare care ne îndeamnă să-l primim pe Mântuitorul în inimile noastre, a afirmat, în Duminica Floriilor, episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, Timotei Prahoveanul.
‘Intrarea Domnului în Ierusalim este o sărbătoare care ne îndeamnă să-l primim pe Mântuitorul în inimile noastre. Nu ştim cărei categorii dintre oameni (dintre cei care l-au întâmpinat pe Iisus Hristos la intrarea în Oraşul Sfânt n.r.) ne asemănăm noi în aceste zile. Avem bucuria şi sinceritatea pruncilor care au strigat: ‘Osana bine este cuvântat Cel ce vine în numele Domnului!’, sau plăsmuim trădări aşa cum au făcut cărturarii şi fariseii. Care este atitudinea noastră faţă de Mântuitorul, faţă de învăţătura Lui rămâne ca Domnul să ne arate în ziua cea mare a răsplătirii Lui celei drepte’, a spus PS Timotei, în predica la Sfânta Liturghie la praznicul Intrării Domnului în Ierusalim, oficiată în Catedrala Patriarhală.
Ierarhul a amintit că, începând de duminică seara, ‘o perioadă specială începe până la marele praznic al Învierii Domnului’, în care suntem chemaţi ‘să ne primenim cămara inimii’.
‘Este Sărbătoarea Floriilor care ne deschide Săptămâna Sfintelor Pătimiri, a unui răstimp deosebit de preţios de rugăciune, de meditaţie, cele mai frumoase cântări , cele mai frumoase alcătuiri ale Părinţilor Bisericii ne vorbesc despre ce s-a întâmplat în Ierusalim în acele zile. Împreună cu Biserica suntem şi noi invitaţi să privim şi să ne primenim cămara inimii. Şi dacă aceasta este încă cu mult întuneric să lăsăm lumina să o pătrundă, dacă încă hainele păcatului pe care le-a ţesut cel viclean se află pe inimile şi ochii noştri să le lăsăm deoparte şi să cântăm împreună cu toţi fiii Bisericii ‘cămara ta Mântuitorule o văd împodobită. Eu îmbrăcăminte nu am ca să intru într-însa. Luminează haina sufletului meu, dătătorule de lumină şi mă mântuieşte’. Amin’, a încheiat episcopul-vicar.
Credincioşilor prezenţi duminică pe Dealul Mitropoliei le-au fost împărţite, la Baldachinul Sfinţilor de pe Colina Bucuriei, începând cu ora 8,30, ramuri de salcie, sfinţite în cadrul Slujbei Utreniei, împreună cu pachete cu anafură şi iconiţele dăruite de Patriarhul BOR, Daniel, având reprezentată Intrarea Domnului în Ierusalim.
Credincioşii ortodocşi şi greco-catolici sărbătoresc, duminică, Intrarea Domnului în Ierusalim – Floriile.
Potrivit tradiţiei Bisericii, Intrarea lui Iisus Hristos în Ierusalim este singurul moment din viaţa Sa pământească în care a acceptat să fie aclamat ca Împărat. De data aceasta, îşi pregăteşte singur intrarea, conform profeţiilor din Vechiul Testament, ca să fie recunoscut după lege că este Mesia, Mântuitorul lumii. Poporul îl întâmpină pe Iisus cu ramuri de finic şi de măslin, strigând: ‘Osana! Bine este cuvântat Cel ce vine întru numele Domnului’. Prin aceste cuvinte, oamenii simţeau că însuşi Dumnezeu a venit în lume pentru a aduce mântuirea ei. Intrând ca Împărat în Ierusalim, Iisus anticipează biruinţa Sa apropiată asupra morţii, ca şi biruinţa întregii omeniri pe care o purta în Sine.
De Florii, oamenii merg la biserică pentru a sfinţi crenguţe de salcie pe care le pun la geamuri, la uşi sau la porţi. În unele părţi ale ţării, locuitorii de la sate se încing cu ramurile de salcie peste mijloc. Credinţa spune că acest ritual îi apără de boli şi îi face mai robuşti. De asemenea, apără casa de rele şi o protejează de evenimente neplăcute.
Ramurile de salcie care se împart în biserică în ziua de Florii simbolizează ramurile de finic cu care l-au întâmpinat mulţimile în Ierusalim pe Iisus.
Cu ziua de Florii începe ultima săptămână a Postului Paştilor, numită Săptămâna Patimilor, în care creştinii se pregătesc să întâmpine marea sărbătoare a Învierii Mântuitorului Iisus Hristos.