Organizaţia PSD Bihor a prezentat miercuri, la 3 ani de conducere liberală în actualul mandat, un rezumat al nerealizărilor promise de administraţia PNL, mai exact de Ilie Bolojan şi Florin Birta, de la conducerea judeţului şi a municipiului Oradea.
‘Deşi există o alianţă la nivel naţional, necesară pentru a trece legile de care azi are nevoie România, la nivel local, PSD a rămas în opoziţie. Este o opoziţie democratică prin votarea proiectelor de dezvoltare, întâlniri cu orădenii, ridicarea problemelor lor în CLO, semnalarea fără menajamente a abuzurilor Primăriei (exproprieri, interese imobiliare, taxe nesimţite, cheltuieli bugetare deşănţate),’ a declarat miercuri, în conferinţă de presă, purtătorul de cuvânt al PSD Bihor, Adrian Madar, consilier local în CL Oradea.
Madar a susţinut conferinţa împreună cu Florian Sîrca, membru în comitetul interimar de conducere al PSD Bihor, alături de ceilalţi doi colegi consilieri locali – Florica Bungău şi Liviu Sabău-Popa şi consilierul judeţean Sergiu David. Grupul organizaţiei a fost întregit de mai mulţi membri cu pancarte purtând diferite texte precum: ‘Veniturile orădenilor la limita de sărăcie’, ‘Impozite ca-n Viena, condiţii de toată jena’, ‘Adevărata reformă la CJ =transferuri între instituţii pentru cumetrii’.
Adrian Madar a vorbit despre componenta politică şi cea administrativă a conducerii liberale, care îşi exercită puterea în Oradea încă din anul 2008, aspect despre care Florian Sîrca afirmă că: ‘Bihorul este sub regim administrativ dictatorial.’
‘Pe măsură ce şi-a consolidat puterea, o face în manieră discreţionară, direcţia politică a oraşului fiind una totalitară, care desconsideră opinia celuilalt. Consecinţa la acest derapaj politic al PNL este migrarea a tot mai multor orădeni spre partidele cu mesaj extremist, antieuropean. În 2020, Ilie Bolojan a convins orădenii să-l voteze pe candidatul PNL Florin Birta ca şi primar, însă, de facto, şeful din Primărie este tot Bolojan. Prin majoritatea calificată de peste două treimi a PNL, Consiliul Local Oradea este un instrument subordonat total primarului şi partidului. Iar orice iniţiativă a orădenilor, care nu vine de la PNL, este blocată cu cinism, vezi Pieţele volante (proiect al PSD Bihor, n.r.), pentru a fi apoi asumată de ei,’ a menţionat Madar.
Madar a criticat şi modelul economic al PNL în Oradea ca fiind unul eşuat, deoarece deşi are la dispoziţie sute de milioane de euro, ‘investiţiile derulate au consolidat afacerile unor firme’, dar nu au crescut nivelul de trai în oraş.
‘Orădenii şi bihorenii au rămas pe ultimele locuri din ţară în ce priveşte nivelul de trai şi veniturile oamenilor. De ce facem politică? Scopul nostru este să creştem calitatea vieţii oamenilor. De aceea îşi dau votul pentru ca ei să trăiască mai bine. Dacă demersurile politice nu se regăsesc în buzunarul cetăţeanului, înseamnă că proiectul este greşit, că proiectul a eşuat,’ a spus Adrian Madar.
Împreună cu Florian Sîrca au evidenţiat o serie de proiecte promise în 2020 care au devenit, azi, promisiuni nerealizate sau mult întârziate, cum sunt: spitalul de pe str. Vlădeasa; pasajele din Centru (întârziate cu 2 ani); pasaje str. Republicii, două poduri pietonale peste Criş; parcare catedrală (întârziată 3 ani); parcare la Spitalul Judeţean (demarată în ultimul an de mandat); terminal transport intermodal (începută în ultimul an de mandat); atragerea de investitori de top în parcurile industriale; atragerea de curse internaţionale la Aeroport sau hub de transport la Gara Oradea.
Ei au mai acuzat gestiunea defectuoasă a investiţiilor, întârzierile excesiv de mari, tolerate de primărie, cu bani europeni care se vor pierde sau lucrări suplimentare; cartiere întregi neglijate; lucrările finalizate sau în curs, realizate sub presiunea timpului, de slabă calitate; dezvoltări imobiliare scăpate de sub control.
În prezentarea sa cuprinzătoare, cu multe exemple concrete, Florian Sîrca a subliniat, printre altele, că administraţia liberală ‘îngroapă’ producătorii şi agricultura bihoreană, în lipsa unor măsuri adecvate.
‘Târgurile de produse tradiţionale din Cetatea Oradea sau din Piaţa Unirii reprezintă, de fapt, o şmecherie de marketing menită să arunce sub preş un alt eşec al administraţiei liberale din judeţ. Faptul e că, în trei ani, avem Zero măsuri pentru agricultori, Zero centre de colectare, Zero centre de producţie. Producătorii vând din uşă în uşă ori la marginea drumurilor. În timp ce consumatorii sunt sufocaţi de mărfuri de import, supermarketurile şi hipermarketurile oferă fermierilor preţuri sub cel de producţie şi le vând la tarifele unor mărfuri de lux,’ a afirmat Florian Sîrca.
Acesta a reclamat şi ‘infrastructura minciunilor’ din mai multe localităţi, proiectele preluate de la vechea administraţie şi prezentate ca realizări, gestionarea defectuoasă a aeroportului, a criticat aşa-numita reformă administrativă a lui Bolojan care spunea în toamna lui 2020: ‘Nu vom înlocui politrucii altora cu politrucii noştri’, reformă care s-a dovedit a fi, a spus Florian Sîrca, ‘transferuri între instituţii pentru cumetrii’. De asemenea, el a amintit proiectul companiei Air Oradea, care a rămas doar un proiect pe hârtie, dar care ţine blocate peste 16 milioane de lei.
‘Sunt zeci de promisiuni neonorate, le vom revedea pe toate în campania electorală a PNL din 2024! Primarul nu ţine audienţe, sătul probabil să le mai tot promită oamenilor şi să nu-şi respecte angajamentele! Să le promiţi multe orădenilor, ca să poţi să spui la final că ‘s-a făcut ceva’ este o păcăleală, cu majuscule’, a conchis Adrian Madar.