Preşedintele Klaus Iohannis le-a solicitat, marţi, diplomaţilor români să continue demersurile pentru realizarea obiectivelor la nivel european, precum aderarea României la spaţiul Schengen.
‘Pe toate marile ‘dosare europene’, diplomaţia română trebuie să îşi crească capacitatea de a anticipa tendinţe, de a identifica elementele strategice care vin în sprijinul promovării intereselor naţionale. Vă încurajez să veniţi cu iniţiative pe care ţara noastră le-ar putea implementa sau la care s-ar putea asocia, precum şi de a pune în ecuaţie diverse alianţe şi parteneriate în acest sens. Vă rog să continuaţi demersurile de a urmări realizarea obiectivelor noastre la nivel european, de exemplu aderarea la spaţiul Schengen’, a spus şeful statului.
Iohannis a transmis şi că este necesar ca România să contribuie mai mult la procesul privind perspectivele UE.
‘Această pandemie nu va fi însă ultima provocare pentru Bruxelles şi statele membre. De aceea, trebuie să ne pregătim mai bine pentru viitor, să creştem capacitatea de anticipare şi să perfecţionăm mecanismele europene de gestionare a crizelor, pentru situaţii viitoare. Avem nevoie, spre exemplu, de o Uniune a Sănătăţii, precum şi de creşterea productivităţii şi a capacitaţilor industriei de profil. Digitalizarea este una dintre tendinţele transformatoare accelerate pe fondul pandemiei, alături de necesitatea de a regândi dimensiunea de tranziţie către un viitor durabil şi verde. Această transformare este necesară nu doar ca adaptare la criză, ci şi ca demers de susţinere a rezilienţei Uniunii Europene şi a statelor membre, ceea ce presupune un efort comun, în care rolul fiecărei ţări, inclusiv al României, este esenţial’, a mai spus Iohannis.
De asemenea, şeful statului le-a solicitat diplomaţilor români să se implice în negocierea noului Concept Strategic al NATO.
‘Vă rog să vă implicaţi cu toată energia şi viziunea în negocierea acestuia. În acest demers complex de negociere trebuie susţinute o serie de priorităţi, precum întărirea posturii NATO, în mod coerent, pe tot Flancul Estic şi consolidarea atenţiei strategice sporite pentru zona Mării Negre, susţinerea partenerilor din Vecinătatea Estică şi dezvoltarea capacităţii lor de a răspunde adecvat oricăror potenţiale crize. România continuă, totodată, să menţină ferm angajamentul privind alocarea a 2% din PIB pentru Apărare, necesar înzestrării şi modernizării forţelor noastre armate’, a spus Iohannis.
El a subliniat că legătura transatlantică are o importanţă vitală pentru România.