Preşedintele Klaus Iohannis le-a transmis, marţi, diplomaţilor români că în ceea ce priveşte relaţia cu Rusia, poziţia României rămâne neschimbată, iar în cazul Chinei se caută soluţii compatibile cu interesele naţionale la nivel securitar şi în plan economic.
‘Referitor la relaţia tradiţională cu China, căutăm soluţii compatibile cu interesele naţionale la nivel securitar şi în plan economic. Avem, în mod evident, în vedere sincronizarea cu abordarea strategică a Uniunii şi raportarea faţă de dinamica relaţiilor partenerilor transatlantici cu acest actor global deosebit de important. (…) În ce priveşte Rusia, poziţia noastră rămâne neschimbată: o relaţie normală depinde de revenirea la un comportament predictibil, bazat pe respectarea dreptului internaţional. Continuă blocajele în soluţionarea conflictelor prelungite, în timp ce militarizarea Crimeii şi a Mării Negre rămâne îngrijorătoare’, a spus şeful statului, într-o intervenţie video, la Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române.
El a arătat că aprofundarea relaţiilor şi a parteneriatelor strategice cu state precum Germania, Franţa, Spania, Italia rămâne o preocupare constantă.
‘Polonia rămâne un partener apropiat al României, cu care cooperăm strâns în plan securitar şi regional, şi continuăm să dezvoltăm relaţia cu Turcia. Totodată, este important să menţinem o relaţie consolidată de cooperare cu Regatul Unit – şi lucrăm la actualizarea Parteneriatului nostru Strategic. Împărtăşim valori şi multe obiective comune, în domenii de acţiune precum combaterea schimbărilor climatice, a terorismului sau cooperarea intensificată de securitate la Marea Neagră’, a mai spus Iohannis.
Şeful statului a menţionat că România va continua să susţină prosperitatea şi securitatea statelor din Balcanii de Vest, inclusiv prin politica de extindere a Uniunii, şi că acordă atenţia necesară relaţiilor cu parteneri de tip strategic de prim rang, ca Israel, Japonia, Republica Coreea şi Canada.
De asemenea, el a subliniat că România sprijină, în continuare, obiectivul unui parcurs european ireversibil al Republicii Moldova.
‘Am discutat aprofundat cu doamna preşedinte Sandu şi pe 27 august despre angajamentul ferm şi concret al României pentru priorităţile de reformă ale noului guvern. Acest sprijin, acordat în baza Parteneriatului Strategic bilateral pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova, va creşte exponenţial, pentru a duce la apropierea de valorile democratice şi europene, prin reforme autentice, în beneficiul tuturor cetăţenilor Republicii Moldova. Acest moment de foarte bun augur trebuie însoţit de un efort tot mai serios şi aprofundat de reformă şi transformare instituţională, care să crească astfel rezilienţa Republicii Moldova’, a evidenţiat Iohannis.
Şeful statului a adăugat că ‘rămân solide principiile de bază ale politicii noastre externe în raport cu vecinii direcţi sau în relaţie cu zone mai îndepărtate, dar de interes actual pentru România, unde avem ţări prietene: Orientul Mijlociu, Indo-Pacific, continentul african, America Latină şi Caraibi’.
‘Vom continua să pledăm pentru soluţionarea paşnică a tuturor diferendelor, pentru respectarea dreptului internaţional şi a drepturilor omului, pentru promovarea democraţiei şi pentru consolidarea eficientă a multilateralismului, în primul rând în cadrul ONU’, a mai spus Iohannis.