Purtătorul de cuvânt al PSD, Radu Oprea, a susţinut luni că guvernanţii vor să reducă salariile medicilor şi că, timp de un an şi jumătate, nu au crescut numărul de paturi de la ATI şi nu au angajat personal suplimentar.
‘Suntem extrem de îngrijoraţi de faptul că al treilea val al pandemiei deja este în plină desfăşurare şi constatăm cât de incompetenţi sunt guvernanţii pentru că au fost luaţi din nou prin surprindere. Singura lor preocupare – cearta şi plata poliţelor politice în lupta disperată pentru imagine. În loc să guverneze, să ia măsuri din timp pentru a preîntâmpina creşterea ratei de infecţie şi, implicit, carantinarea unor localităţi întregi, fug de răspundere şi îşi pasează responsabilitatea de la unul al altul. (…) Tot haosul în care se află România astăzi le aparţine în integralitate. Oamenii aşteaptă soluţii, nu lamentări, nu fugă de răspundere. Fiecare viaţă pierdută în ATI este doar responsabilitatea guvernanţilor. Timp de un an şi jumătate nu au crescut numărul de paturi, nu au angajat personal suplimentar, iar acum, în plină criză, au găsit de unde să facă economii. Nu din CA-urile grase în care şi-au pus toate pilele, ci din salariile medicilor’, a spus Oprea într-o conferinţă de presă la sediul central al PSD.
El a adăugat că ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, ar trebui să îşi dea demisia pentru că nu ştie ce semnează.
‘A început o întreagă discuţie şi vedem că persoane iresponsabile au răspândit zvonuri privind reducerea veniturilor pentru medici. Păi, haideţi să vedem cine sunt persoanele iresponsabile, pentru că văd că şi doamna Turcan, care a semnat acest memorandum care a fost în primă lectură în Guvern, ea l-a iniţiat împreună cu ministrul Finanţelor Publice, iar domnul Voiculescu este trecut pe listă la avizat, printre alţi miniştri. Deci, dumnealui nu ştie deloc ceea ce semnează, ori poate că a delegat totul şi atunci ar trebui să plece imediat. În acest memorandum (…) se face vorbire despre plafonarea la 30% din salariile de bază a sporurilor acordate personalului bugetar pe ordonator de credit şi vorbeşte despre faptul că există excepţii pentru instituţiile din sistemul sanitar şi de asistenţă socială. Acest memorandum propune, printre altele, plafonarea sporurilor la 20% din salariul de bază la nivel individual, ceea ce înseamnă că salariile medicilor, în general, şi, în mod particular, salariile medicilor din ATI şi ale personalului medical din ATI vor scădea. Este evident’, a afirmat acesta.