Ministrul Economiei, Radu Oprea, a declarat marţi că pacea ‘începe cu lupta contra violenţei’, iar singura luptă care ‘poate fi admisă în mod corect’ în societate este lupta împotriva violenţei domestice.
‘Nu cred şi nu aş vrea să mai aud că este corect să spunem – încurajăm participarea femeilor. Lucrul ăsta trebuie să vină pe cale naturală, trebuie să vină prin legi bune, printr-o egalitate de gen care să fie profundă la nivelul societăţii. Vorbeam despre pace şi pacea începe cu lupta contra violenţei şi cred că este singura luptă pe care putem să o admitem în mod corect în societate, lupta împotriva violenţei domestice. Ar putea să fie primul pas unde să facem paşi foarte mari, pentru că dacă la nivelul mentalului colectiv acceptăm aşa ceva înseamnă că orice tip de violenţă poate fi permis, şi violenţa pe care o vedem astăzi în Ucraina sau în zona Golfului. Şi atunci, ceea ce se întâmplă la nivelul micro, în interiorul familiei, în interiorul relaţiilor interumane, apoi trebuie să fie transmis şi către politica mare. În acelaşi timp politica mare trebuie să se transmită către societate prin legi bune’, a spus Oprea la Conferinţa Punctelor focale naţionale pe domeniul ‘Femeile, pacea şi securitatea’, organizată de Ministerul Apărării Naţionale în parteneriat cu Departamentul de Stat al SUA şi UN Women.
El a menţionat că în calitate de ministru al Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului deţine câteva analize care arată că performanţele sunt de multe ori mai mari ale femeilor antreprenor.
‘Şi pot să vă spun, că ştiu de la doamna Anca Dragu, că într-o discuţie de la Bruxelles, atunci când vorbea despre rezultatele studiilor pe care cei din Belgia le-au făcut asupra doamnelor manager care conduc companiile de stat din Belgia, rezultatele financiare ale acelor companii sunt mai bune. Cred că acest lucru poate să fie făcut inclusiv în România şi poate că ar fi una dintre soluţiile de a aduce în profit companiile de stat de care vorbim de atâta vreme, că o parte dintre ele nu pot să facă performanţă. (…) Dacă mă uit la debutul în antreprenoriat, la Start-Up Nation, la femei antreprenor, vedem că astăzi peste 90% dintre companiile care au fost înfiinţate în urmă cu 5 ani există în România, produc în economie şi aproape jumătate dintre manageri, dintre administratori, dintre antreprenori, sunt doamne. Cred că acesta este secretul pentru care am reuşit să doborâm toate recordurile în rezistenţa şi existenţa companiilor, la 5 ani de zile, în lumea largă, cu acest program. Cred că acesta este unul dintre secretele pe care le-am avut atunci când am ştiut să extragem din zona de confort pe antreprenori’, a spus Oprea.