AcasăPoliticaRafila: Problema consumului de droguri nu se rezolvă prin testare, se poate...

Rafila: Problema consumului de droguri nu se rezolvă prin testare, se poate rezolva prin educație și prin combaterea traficului

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat luni că problema consumului de droguri nu se rezolvă prin testare, testarea este doar un element care evidențiază o intoxicație care poate să fie acută sau cronică, care nevoie de asistență medicală. Consumul de droguri se poate rezolva prin educație și prin combaterea traficului acestea sunt elementele de bază care previn consumul, a subliniat ministrul Sănătății.

Noi am făcut un grup tehnic cu specialiști la Ministerul Sănătății, am primit de curând concluziile acestui grup de specialiști și opinia lor este ca testarea să se facă într-un centru specializat, rămâne de văzut cum o punem în aplicare, important este un lucru și cred că trebuie să fie foarte clar: Respingem total screeningul elevilor, adică testarea în masă, testarea trebuie făcută cu acceptul și la solicitarea părinților, cu acceptul elevului. Trebuie să existe consiliere psihologică înainte de testare și după testare dacă ea este cumva pozitivă, o să descriem și parcursul medical al unui copil, al unui adolescent, pentru că el poate avea fie de asistență medicală de urgență dacă este într-o fază acută de intoxicației, a arătat ministrul Rafila.

Toate aceste lucuri trebuie integrate cu activitățile MAI pentru că prevenirea consumului de droguri are și o componentă legată de combaterea traficului, comerțului substanțelor stupefiante, a mai spus Alexandru Rafila.

Întrebat cum s-a decis să nu se facă testarea în masă a elevilor, Alexandru Rafila a declarat că nu s-a decis nimeni nimic, eu am spus că este vorba despre un grup tehnic care a făcut niște propuneri, decizia este la nivel guvernamental vom discuta împreună cu Ministerul Educației cu Ministerul Afacerilor Interne. Ei au avut un punct de vedere medical și aș vrea să respectăm punctele de vedere ale profesioniștilor. Asistăm la o situație care durează de foarte mulți ani și acum vrem să rezolvăm problema în 24 de ore. Problemele pe care le rezolvăm în 24 de ore sau într-o săptămână reflectă doar reactivitate, nu reflectă seriozitatea construcției unui sistem care să vină în întâmpinarea cetățenilor.

Sursa: Știrile TVR

Articolul Rafila: Problema consumului de droguri nu se rezolvă prin testare, se poate rezolva prin educație și prin combaterea traficului apare prima dată în Ecopolitic.

Sursa: Ecopolitic.ro

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks