Proiectul legislativ privind rezidenţiatul este ‘sec’, iar petiţia în legătură cu acest act normativ vizează ‘insuficienta’ comunicare privind parcursul medicului rezident şi faptul că finanţarea rămâne la Ministerul Sănătăţii, a declarat, miercuri, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.
Ministrul a avut o intervenţie online la dezbaterea ‘Creşterea calităţii academice a programelor de rezidenţiat’, organizată la Senat de Comisia pentru învăţământ şi cea pentru sănătate.
‘Orice proiect de lege de genul ăsta, care va schimba în bine, sper, pregătirea profesională a tinerilor medici, trebuie să fie foarte bine cunoscut în ceea ce priveşte traseul medicului rezident, responsabilităţile medicului rezident, responsabilităţile fiecărei instituţii care se implică în pregătirea medicilor rezidenţi. Şi trebuie să fim sinceri şi să spunem că pregătirea medicului rezident se realizează în momentul de faţă şi de universităţi, şi de facultăţi de medicină, asta este realitatea, nu se face în altă parte (…). Proiectul de lege este sec, trebuie să putem să avem o discuţie mai amplă şi un pachet de măsuri care trebuie cunoscute. (…). Eu cred că petiţia medicilor rezidenţi legată de organizarea acestui rezidenţiat este legată mai degrabă de faptul că în momentul de faţă nu a fost foarte bine explicat parcursul medicului rezident, inclusiv faptul că finanţarea rămâne la Ministerul Sănătăţii (…). Ca să poţi să faci o politică în care să stabilizezi oamenii în diverse locuri unde ai nevoie de asistenţă medicală, cu siguranţă trebuie să găsim resurse de natură materială, trebuie neapărat implicate şi autorităţile locale în aceste demersuri, încât să dezvoltăm un rezidenţiat bazat pe nevoia de servicii de sănătate şi de asistenţă medicală implicită, care să ţină seama de realităţi’, a precizat Rafila.
Ministrul a adăugat că se impune constituirea unui comitet consultativ pentru a progresa în acest domeniu, o platformă care să ducă la coordonarea medicilor rezidenţi.
‘Dacă reuşim să avem un comitet consultativ cu care să lucrăm împreună şi care să reunească reprezentanţi ai universităţilor şi ai facultăţilor, pe de o parte, şi reprezentanţi ai MS, pe de altă parte, cred că putem să progresăm şi în acest domeniu. Noi am făcut paşi şi în ceea ce priveşte limitarea posibilităţii ca o persoană să fie rezidentă la nesfârşit, şi cunoaştem astfel de situaţii, şi nu fac altceva aceste persoane decât să îngreuneze activitatea de pregătire pentru ceilalţi rezidenţi şi să consume în mod inutil resurse (…). Până la urmă, la DSP sunt medici care ar putea să fie mai puţini specializaţi în dezvoltarea unei platforme care să ducă la coordonarea medicilor rezidenţi. Mi se pare potrivit ca lucrul ăsta să se întâmple acolo unde există şi cei care pregătesc medicii rezidenţi’, a punctat Rafila.