Viceprimarul Sectorului 1 Ramona Porumb a declarat, vineri, că proiectul de buget pe acest an nu a fost avizat de comisiile de specialitate ale Consiliului Local întrucât pentru Direcţia de Mediu lipsesc obiectivele de investiţii, iar directorii nu s-au prezentat la dezbateri pentru a explica pe ce vor cheltui banii.
‘Comisia de buget şi Comisia juridică nu au acordat, ieri, aviz pentru proiectul de buget, pentru că, în cadrul Direcţiei de Mediu, nu apare detaliată, aşa cum obligă legea, lista obiectivelor de investiţii. Deci, din punctul nostru de vedere, până când directorul economic, respectiv Direcţia de mediu, nu transmite un document oficial către cele două comisii, bugetul nu întruneşte condiţiile de legalitate. Şi, în acelaşi timp, aşteptăm, directorii, în continuare, să explice Consiliului Local ce este cu aceste sume, care este viziunea lor şi strategia de dezvoltare a Sectorului 1’, a precizat Porumb, într-o conferinţă de presă.
Viceprimarul PNL a precizat că există obiecţii şi în ceea ce priveşte bugetul pentru Administraţia Domeniului Public, care prevede o sumă ‘foarte mare’, de 190 de milioane lei.
‘Dacă ne uităm în anul electoral al administraţiei precedente o să observăm că era la 160 de milioane, un buget veşnic criticat de primarul în funcţie. Deci primarul Armand îl depăşeşte până şi pe domnul fost primar Tudorache în ceea ce înseamnă bugetarea sumelor la ADP Sector 1’, a explicat Porumb.
Potrivit acesteia, în bugetul actual se face şi ‘un balet al studiilor de fezabilitate’. ‘Peste 47 de milioane de lei, bugetate în al treilea an de mandat, an în care un primar responsabil demarează principale proiecte de investiţii în sectorul pe care îl administrează după ce şi-a realizat toate studiile, licitaţii ş.a.m.d. Însă, primarul Armand anul acesta toacă banii pe hârtii. Peste 47 de milioane de lei pe studii de fezabilitate şi servicii de consultanţă. O să observăm aceste firme care obţin aceste servicii de consultanţă. Vă dau câteva exemple, concurs de soluţii la Gara de Nord pentru zona pietonală, ţinând cont că toată zona pietonală şi cea de carosabil ţine de Administraţia străzilor Primăriei Capitalei, (…) studii de fezabilitate de 5 milioane de lei pentru construirea unei săli polivalente, poate ne spune şi pe ce teren şi exemplele pot continua’, a susţinut Ramona Porumb.
Consilierul local liberal Daniel Ciungu a criticat-o, la rândul său, pe Clotilde Armand, arătând că aceasta încearcă să inducă ideea activitatea îi este blocată de Consiliul Local.
‘Ca în fiecare an, deşi doamna primar a încercat să inducă ideea că Consiliul Local îi blochează activitatea şi blochează votarea bugetului, noi ne-am făcut datoria, am invitat toţi directorii care doresc buget, care au cerut bani de la Consiliul Local, i-am invitat la discuţii. Pentru a înţelege exact de ce dau bani, să vedem documentaţia, să analizăm dacă sumele sunt reale sau dacă sunt realizabile de fapt, pentru că de multe ori ne-am trezit că alocăm anumite sume pe care le blocăm în buget şi la finalul anului nu sunt cheltuite. Şi, desigur, vom aduce amendamente care să echilibreze bugetul, care să se apropie mai mult de realitate. Însă sunt trei direcţii de la care nu am primit răspunsuri – Direcţia de Investiţii, ADP şi Direcţia de Mediu. În total sunt 1,1 miliarde de lei, bani ceruţi de aceste direcţii, care nu sunt explicaţi către Consiliul Local’, a explicat consilierul PNL.
Potrivit acestuia, Armand ar vrea ca bugetul să fie votat ‘în orb’. ‘În ultimii ani, nu numai că nu a executat. Au fost foarte multe probleme, am dat exemplul ADP, dar mai sunt alte zeci de proiecte unde banii s-au evaporat şi nu se vede nimic în viaţa de zi cu zi a cetăţeanului. Desigur că vom vota bugetul, dar avem nevoie de mai mult timp pentru a putea face amendamentele. Dacă nu primim documente de la Primărie, noi nu putem înţelege. Cu alte cuvinte, fiţi convinşi că nu vom lăsa 40 de milioane la Mediu dacă nu avem explicaţie. Întrebarea este unde putem duce aceşti bani, pentru că în Primărie nu sunt proiecte care să poată absorbi acei bani. După aceea, la ADP, vrem să lăsăm 190 de milioane de lei ca să se planteze încă 600.000 de copaci uscaţi?’, a transmis Daniel Ciungu.