Măsurile fiscal-bugetare anunţate marţi de Guvernul Ciolacu, ‘care prevăd introducerea unor impozite noi şi creşterea celor existente, bagă în faliment economia României’, a afirmat europarlamentarul Ramona Strugariu, copreşedinte al partidului REPER.
‘Domnule Ciolacu, minţiţi cu neruşinare, îngropaţi antreprenorii şi băgaţi în faliment economia României. E mai uşor aşa decât să faceţi reforme sau să renunţaţi la pensiile speciale. Acum nici trei luni, PSD şi PNL le promiteau românilor că nu vor mări taxele şi impozitele. Astăzi s-au răzgândit. Guvernul Ciolacu publică proiectul de lege privind noile măsuri fiscal bugetare, care prevăd noi impozite şi creşterea celor existente, proiect pe care îl vor trece prin Parlament prin asumarea răspunderii’, a afirmat eurodeputata, într-un comunicat de presă.
Potrivit liderului REPER, ‘cadoul’ pregătit de Guvernul Ciolacu românilor prevede, printre altele: introducerea unor impozite de 1-3% pe cifra de afaceri pentru întreprinderile mici şi mijlocii; introducerea impozitării veniturilor din IT pentru sumele care depăşesc 10.000 lei; introducerea plăţii CASS-ului pentru angajaţii din construcţii şi din industria ospitalităţii; introducerea impozitării băncilor cu 1% din cifra de afaceri; creşterea valorii TVA-ului de la 5% la 9% pentru locuinţe şi panouri fotovoltaice.
De asemenea, copreşedinta REPER cere explicaţii urgente guvernanţilor PSD-PNL cu privire la impactul bugetar al acestui pachet asupra pieţei muncii şi a IMM-urilor.
‘Sunt măsuri care redresează bugetul şi ne salvează de datorii? Care este impactul bugetar al acestui pachet? Dar în piaţa muncii şi asupra IMM-urilor? L-aţi măsurat? Înainte de a propune orice povară suplimentară pe umerii oamenilor şi antreprenorilor, aţi făcut o analiză de impact? Sigur, ceva trebuie făcut – cel mai corect e să asumaţi o taxă pe prostie pe care să o plătim cu toţii măcar doi ani, ca să reducem deficitul. Este incredibil cum, într-o economie care ‘bubuie’, am ajuns aici’, susţine Ramona Strugariu.
Eurodeputata solicită coaliţiei de guvernare să îşi concentreze atenţia mai degrabă pe seria de reforme pe care o aşteaptă românii decât pe creşterea de taxe şi impozite, între acestea fiind digitalizarea ANAF, reforma administrativ-teritorială şi celelalte reforme angajate în PNRR, recuperarea prejudiciilor marilor infractori ‘cărora unele partide, inclusiv PSD, le-au deschis larg uşa îmbogăţirii ilicite din buzunarele oamenilor’, crearea unui spaţiu competitiv şi divers pentru IMM-uri, ‘oprirea din sinecurile electorale, cumpărarea de voturi şi din manipulat electoratul care nu are nicio vină’, investiţii în educaţie – 6% din PIB, cum scrie în lege.
‘Cu aceste măsuri se rezolvă deficitul bugetar. Fără să mai fie nevoie de suprataxare şi soluţii forţate de disperarea cu care vreţi să acoperiţi găurile bugetare generate de incompetenţa Coaliţiei. Eu sunt gata să plătesc taxa pe prostie, dacă faceţi lucrurile de mai sus’, a transmis Ramona Strugariu.
Ministerul Finanţelor a publicat marţi proiectul de lege privind unele măsuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilităţii financiare a României pe termen lung pentru care Guvernul intenţionează să îşi angajeze răspunderea în Parlament.