Gheorghe Petraşcu a fost primul artist vizual primit în Academia Română, în 1936, a spus academicianul Răzvan Theodorescu la conferinţa omagială ‘Gheorghe Petraşcu 150’, dedicată împlinirii a 150 de ani de la naşterea pictorului, eveniment organizat, luni, de Academia Română, prin Secţia de arte, arhitectură şi audiovizual şi Institutul de Istoria Artei ‘G. Oprescu’.
‘Se împlinesc 150 de ani de la naşterea unuia din maeştrii artei româneşti, Gheorghe Petraşcu, care a fost, în acelaşi timp, după Nicolae Grigorescu, primul artist vizual primit în Academia Română, în 1936. E cel care a ţinut şi primul discurs de recepţie la Academia Română privitor la artele româneşti şi este şi cel care a oferit, la alegerea sa, un tablou foarte caracteristic stilului Petraşcu Galeriei Academiei Române’, a afirmat academicianul.
El a precizat că Gheorghe Petraşcu ‘înseamnă expresia perfectă a stilului naţional, după Grigorescu, care i-a fost model. Petraşcu reprezintă, în epoca interbelică, viziunea românească în materie de artă, peisaj şi om’.
‘Au fost mai multe comunicări, m-am bucurat să aud o serie întreagă de foşti studenţi de-ai mei, acum distinşi cercetători, vorbind despre Petraşcu’, a declarat Răzvan Theodorescu pentru AGERPRES.
La finalul conferinţei omagiale a fost prezentat filmul documentar ‘Gheorghe Petraşcu’, realizat în 1973, în regia Ninei Behar, imaginea Doru Segal, oferit de Centrul Naţional al Cinematografiei şi Arhiva Naţională de Filme – Cinemateca Română.
Seria de evenimente a continuat cu vernisajul expoziţiei ‘Gheorghe Petraşcu – 150 de ani de la naştere’, organizată de Cabinetul de stampe al Bibliotecii Academiei Române.
În cele 50 de guaşe şi desene din colecţia Cabinetului de Stampe, Fotografie, Hărţi, publicul va surprinde un ritm propriu al pictorului, care dă măsura detaliilor din naturile moarte şi din formele distincte ale peisajelor, informează organizatorii.
Expoziţia va fi deschisă în perioada 6 – 24 iunie, între orele 9,00 – 14,00. Intrarea este liberă.
În paralel, Biblioteca Academiei Române organizează şi o expoziţie dedicată pictorului Nicolae Vermont (1866-1932), ce cuprinde peste 60 de plăci de gravură din metal, toată colecţia existentă în patrimoniul Cabinetului de Stampe, Fotografie, Hărţi.
Gheorghe Petraşcu şi Nicolae Vermont fac parte din nucleul tinerilor artişti care în anul 1901 a iniţiat una dintre cele mai puternice organizaţii culturale româneşti de la începutul secolului, Societatea ‘Tinerimea artistică’.
Acad. Gheorghe Petraşcu (1872-1949), personalitate de referinţă a artei româneşti, a devenit membru al Academiei Române în anul 1936. Absolvent strălucit al Şcolii de BelleArte din Bucureşti, şi-a continuat studiile la Academia ‘Julian’ din Paris. După o primă expoziţie personală la Ateneul Român, a participat la expoziţiile saloanelor oficiale româneşti de la Barcelona, Paris, Veneţia, Zürich, impresionând prin forţa expresivităţii din peisaje şi scene de interior şi prin cromatica ce susţine un tip de concreteţe a realului.