Invalidarea de către Curtea Constituțională a candidaturii la președinție a Dianei Șoșoacă a generat o serie de reacții politice, în principal referindu-se la dreptul constituțional al fiecărui român de a candida. Nu au lipsit nici voci care au văzut în această respingere ”o făcătură” sau ”un atac la adresa democrației”.
PSD: CCR să prezinte rapid motivele ce au stat la baza deciziei de invalidare a candidaturii Dianei Şoşoacă
Partidul Social Democrat (PSD) susţine dreptul oricărei persoane de a alege şi de a fi aleasă, iar Curtea Constituţională a României trebuie să prezinte rapid motivele care au stat la baza deciziei de invalidare a candidaturii Dianei Şoşoacă, se afirmă într-un comunicat de presă.
„Votul cetăţenilor este suveran într-o democraţie, iar Partidul Social Democrat a respectat întotdeauna ceea ce au decis oamenii în mod democratic. Prin urmare, Curtea Constituţională trebuie să explice rapid care au fost motivele pentru care au respins candidatura doamnei Diana Şoşoacă. Sperăm că CCR a avut motive temeinice să ia o astfel de decizie, iar argumentele prezentate vor fi puternice”, se menţionează în comunicatul PSD.
De asemenea, PSD subliniază că „diverse partide sau candidaţi la Preşedinţie care acuză intruziuni politice în deciziile CCR manifestă un profund dispreţ faţă de ordinea constituţională şi statul de drept din România”.
„Este ruşinos să arunci în spaţiul public acuzaţii politice care demonstrează doar slaba capacitate de înţelegere a mecanismelor democratice într-un stat de drept şi un comportament periculos în eventualitatea ocupării unor funcţii de înaltă demnitate publică. Statul de drept din România şi independenţa justiţiei nu pot fi tranzacţionate în funcţie de interesele politice electorale de moment. În plus, PSD atrage atenţia colegilor de coaliţie că au ministrul Justiţiei care trebuie să vegheze la apărarea ordinii de drept şi a drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti”, se arată în comunicatul PSD.
Nicolae Ciucă: Finala prezidențială va fi decisă de români, nu prin jocuri de culise și compromiterea unor instituții
”Sunt candidatul PNL la Președinția României. Știu ce înseamnă să respecți deciziile CCR și să nu le comentez, indiferent ce opinie personală am. Recâștigarea încrederii în instituțiile statului român este una dintre prioritățile mele.
Parcursul României în Uniunea Europeană și NATO reprezintă singura cauză corectă a poporului român. În asta cred!
Principiul fundamental al liberalismului este libertatatea. Libertatea fiecarei persoane de de a decide propria soarta. Libertatea de a alege. Libertatea de a sanctiona prin vot comportamentul antidemocratic al celor care le cer votul. In democratie nimeni nu are dreptul sa priveze romanii de libertatea lor de a decide prin vot. Am castigat acest drept la Revolutia din 1989.
Doar cetățenii sunt cei care trebuie să respingă prin vot orice atitudine și comportament care atentează la democrație.
Pesediștilor care astăzi se bucură de decizia CCR le spun un singur lucru: romanii inteleg cand cineva doreste puterea absoluta in stat.
Finala prezidențială va fi decisă de români, nu prin jocuri de culise și compromiterea unor instituții. Românii vor ieși la vot, iar PSD nu va lua toata puterea politică și economica așa cum vrea acum.
Imaginați-vă ce înseamnă o Românie în care PSD are TOT: Președinția, Parlamentul, Guvernul, Curtea Constituțională.
O Cortină Roșie de Fier va cădea asupra României.
Românii au o vorbă: de ce îți e frică, nu scapi! PSD nu va scăpa de ceea ce se teme cel mai tare: de o confruntare cu mine în turul 2!”, scrie Nicolae Ciucă, candidat din partea PNL la prezidențiale.
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat, sâmbătă, că orice român are dreptul constituţional de a candida şi de a fi ales.
”Orice român are dreptul constituțional de a candida și de a fi ales. Nicio instituție nu îi poate lua acest drept. Aștept motivarea CCR pentru o decizie fără precedent”, a postat, pe pagina sa de Facebook, George Simion, candidat la funcţia de preşedinte al României.
Stelian Ion, fost ministru al Justiției, despre invalidarea candidaturii Dianei Șoșoacă
“Judecătorii CCR care au decis invalidarea candidaturii Dianei Șoșoacă trebuie să prezinte clar și în detaliu motivele pentru care au luat această decizie.
Respingem cu toții opiniile extremiste, pro-ruse și antioccidentale ale Dianei Șoșoacă, dar sunt acestea motive constituționale de a-i interzice să candideze? Dacă CCR i-a luat dreptul să candideze pentru opiniile extremiste, nu ar trebui să îi interzică și lui George Simion candidatura?
Nu suntem cumva în fața unui atac periculos la adresa democrației?
Lasconi, după decizia CCR în cazul Şoşoacă: Democraţia e şi despre dreptul fiecărui cetăţean de a candida
Democraţia este şi despre dreptul fiecărui cetăţean de a candida, afirmă liderul USR, Elena Lasconi, candidat la funcţia de preşedinte al României.
„Este o reacţie la cald, dar interdicţia de a candida dată Dianei Şoşoacă pare la prima vedere un vis împlinit pentru domnul Marcel Ciolacu. Un vis împlinit cu ajutorul Curţii Constituţionale, ai cărei judecători se simt ca acasă în biroul PSD din Parlament. Este incredibil cum acelaşi om poate să fie europarlamentar, dar nu are dreptul de a candida la el în ţară pentru o funcţie publică. De doamna Şoşoacă mă despart multe, nu vedem lumea cu aceiaşi ochi, dar dreptul unei femei de a intra în arena politică nu poate fi îngrădit cu chichiţe legislative”, a scris Elena Lasconi, pe pagina sa de Facebook.
Florin Roman (PNL): Eliminarea Dianei Şoşoacă din cursa pentru Cotroceni – făcătură marca PSD
Deputatul liberal Florin Roman consideră că eliminarea Dianei Iovanovici-Şoşoacă din cursa pentru Cotroceni „este o făcătură marca PSD”.
„Eliminarea Dianei Şoşoacă din cursa pentru Cotroceni, făcută prin mâna majorităţii PSD din CCR, este o făcătură marca PSD. Este ştiut faptul că Marcel Ciolacu este cel mai avantajat de un tur doi cu George Simion, după modelul din 2000, între Iliescu şi Vadim. În varianta unui tur doi cu Nicolae Ionel Ciucă, Ciolacu pierde în faţa electoratului de dreapta”, a scris deputatul PNL, pe pagina sa de Facebook.
El a susţinut că „PSD a făcut tot posibilul pentru a scăpa de candidatura” Dianei Iovanovici-Şoşoacă.
„Nu mi-a fost niciodată simpatică doamna Şoşoacă, nici acum, dar aici e clar că PSD a făcut tot posibilul pentru a scăpa de candidatura ei, pentru a-i face culoar lui Simion, blatistul de casă al PSD. De altfel, pe culoarele politicii, pesediştii vorbeau încă de săptămâna trecută despre eliminarea Dianei Şoşoacă din cursa pentru Cotroceni. În aceste condiţii, mobilizarea votanţilor de dreapta, în jurul celui mai puternic partid de dreapta, PNL, devine esenţială, în confruntarea din decembrie cu PSD”, a mai scris Florin Roman, pe pagina sa de socializare.
Curtea Constituţională a României a admis, sâmbătă, cu majoritate de voturi, contestaţiile formulate de două persoane şi a anulat Decizia Biroului Electoral Central nr. 18/D din 3 octombrie 2024 privind înregistrarea candidaturii şi a semnului electoral ale Dianei Iovanovici-Şoşoacă la alegerile pentru preşedintele României din anul 2024.
Sursa: Știrile TVR
Articolul Reacții politice, după respingerea candidaturii Dianei Șoșoacă la prezidențiale apare prima dată în Ecopolitic.
Sursa: Ecopolitic.ro