AcasăStiri generaleRectorul Universităţii din Oradea: Transferurile tehnologice către economia aplicată, prioritare în cercetare

Rectorul Universităţii din Oradea: Transferurile tehnologice către economia aplicată, prioritare în cercetare

Focusarea pe transferurile tehnologice către economia aplicată este cel mai important aspect al cercetării în Universitatea din Oradea, unde sunt în derulare proiecte pentru construirea unui Centru de transfer tehnologic şi a unui Parc ştiinţific şi tehnologic, finanţate cu fonduri europene, a declarat joi, pentru AGERPRES, rectorul Constantin Bungău, cu o zi înaintea evenimentului ‘Noaptea cercetătorilor’.

‘Avem în acest moment peste 50 de granturi interne pe buget de cercetare focusate către transferul către economia reală, judeţeană, regională, naţională etc. Le-am dat bugete colegilor pentru proiecte numai dacă au contracte cu mediul economic şi asigură cel puţin un transfer tehnologic. Fie că e vorba de agricultură, mediu, economie, industrii prelucrătoare, informatică, medicină, obligatoriu trebuie să existe un partener economic pentru a i se transfera cercetarea făcută, a afirmat rectorul Constantin Bungău.

Acesta a explicat că au fost lansate în anul 2021 mai multe competiţii interne pentru cadrele universitare orădene, apoi şi în mai 2022, proiectele fiind bugetate din banii alocaţi pentru cercetare de către ministerul Educaţiei. Proiectele au început la 1 septembrie.

‘Asta vrem să facem: să aplicăm cât mai mult pentru relaţia cu mediul economic. Ceea ce înseamnă că bugetăm din venituri proprii şi alte tipuri de venituri transferurile tehnologice către economia aplicată. Aşteptăm cu interes să se pună în funcţiune cât mai repede noua structură dedicată, anume Centrul de transfer tehnologic ‘Smart Industries’, realizat de noi până în decembrie 2023, dar şi Parcul ştiinţific şi tehnologic, proiect al CJ Bihor, până în toamna anului 2023, lângă campusul universitar’, a declarat rectorul.

Potrivit acestuia, cercetarea în cadrul Universităţii din Oradea este prioritizată pe domeniile vizate de granturi europene: nanomateriale şi nanotehnologii; energie şi schimbări climatice; sănătate; bioeconomie; informatică.

‘Pentru că suntem o universitate cu foarte multe domenii, hipercompresivă, acoperim toate aceste domenii. Excelăm astăzi – pentru că avem dotare şi cercetători care au dovedit prin numeroase publicaţii – în zona de nanomateriale, avem cercetări foarte bune în sănătate, care pe lângă medicină înseamnă şi farmacie şi biomedicină, şi, tradiţional la noi, în domeniul energetică, pe zona de resurse green, sustenabile, adică multienergetice’, a menţionat rectorul Bungău.

Universitatea din Oradea aplică, în continuare, la toate call-urile pentru finanţare nerambursabilă, pentru dotarea spaţiilor de laborator, pentru finanţarea cercetătorilor, dezvoltarea unor relaţii cu centre de cercetare internaţionale şi multe altele.

Centrul de Transfer Tehnologic ‘Smart Industries’, realizat printr-o investiţie de 31 milioane de lei prin POR 2014-2020, va fi format din patru laboratoare (Fabricaţie, Automatizări – Robotică, Industry 4.0 şi Calitate), cu aparate performante prcum o maşină-unealtă CNC Laser – 5 axe, ideală pentru realizarea prototipurilor şi experimentarea de soluţii tehnologice inovative, doi roboţi de manipulare, asamblare şi procesări sau echipamente moderne de filmare digitală de mare viteză. De asemenea, Universitatea va cumpăra două servere performante, care vor permite comunicarea între toate aceste echipamente, dar şi cu exteriorul. La dotări vor avea acces companiile din Bihor, pentru că împreună cu acestea s-a redactat necesarul de tehnică.

Parcul Ştiinţific şi Tehnologic Bihor, ale cărui lucrări au început în mai 2022, va avea la finalizare o clădire cu două etaje şi va oferi servicii de transfer tehnologic către agenţii economici în următoarele domenii de specializare inteligentă: eco-nano-tehnologii şi materiale avansate, tehnologii informaţionale şi de comunicaţii, spaţiu şi securitate, sănătate, bioeconomie, energie, mediu şi schimbări climatice. Valoarea totală a proiectului este de 32,9 milioane de lei, fiind finanţat în mare parte cu fonduri europene nerambursabile. AGERPRES / (A – autor: Eugenia Paşca, editor: Marius Frăţilă)

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks