Rectorul Universităţii de Vest din Timişoara (UVT), Marilen Pirtea, a declarat, joi, la deschiderea noului an universitar, că în actualele contexte socio-politice extrem de instabile sunt importante menţinerea şi consolidarea legăturilor internaţionale, care facilitează formarea unor absolvenţi pregătiţi pentru lumea viitorului.
În cadrul festivităţilor a avut loc şi acordarea titlului de Doctor Honoris Causa primarului Lisabonei, Carlos Moedas.
‘Se spune că ‘Educaţia este paşaportul către viitor, pentru că ziua de mâine aparţine celor care se pregătesc azi’. Cum ne pregătim pentru viitor? Într-o lume extrem de instabilă, în care contextele socio-politice se schimbă de la o zi la alta, noi credem cu tărie în importanţa menţinerii şi consolidării legăturilor internaţionale, care facilitează formarea unor absolvenţi pregătiţi pentru lumea viitorului. UVT este astăzi o universitate europeană, parte a alianţei europene UNITA, prin care sunt create aceleaşi oportunităţi pentru studenţii noştri, cu cele de care beneficiază şi studenţii din alte ţări UE’, a afirmat Marilen Pirtea, într-un comunicat remis AGERPRES.
Rectorul UVT a remarcat faptul că oraşele universitare sunt într-o puternică simbioză cu universităţile pe care le găzduiesc şi că prin dezvoltarea economică, oraşele cresc, iar universităţile beneficiază de această creştere şi se dezvoltă şi ele, Timişoara fiind un oraş prietenos cu tinerii. De asemenea, programele culturale ale UVT, în contextul anului 2023, când Timişoara va derula programul Capitalei Europene a Culturii, pun instituţia academică în valoare, în plan european, mai mult decât oricând.
În cadrul intervenţiei sale, Carlos Moedas a arătat că este un om obişnuit, născut într-o mică localitate portugheză, iar părinţii săi nu au avut posibilitatea de a plăti taxe pentru şcoli scumpe, astfel că a făcut şcoala asemeni multor altor portughezi.
‘Sunt un exemplu concret care demonstrează că mobilitatea socială este reală în Portugalia şi în Europa. Sunt fericit pentru că am reuşit să propun şi să susţin cel mai amplu program european de finanţare a cercetării, de 80 de miliarde euro, pentru şase ani, ca ministru al Cercetării în Comisia Europeană, programul Orizont Europa, care a şi crescut în implementare până la 100 de miliarde euro. Cercetarea şi inovarea sunt viitorul Europei Unite, aşa ne vom spune povestea mai departe. Ştiinţa este cea mai bună cale pentru libertate. Iar aici, la Timişoara, libertatea este cea mai de preţ valoare, mai mult decât oriunde în Europa, în oraşul în care a început Revoluţia din decembrie 1989. Investiţia în Ştiinţă este inegalabilă şi este o condiţie a libertăţii, în Timişoara şi peste tot în Europa’, a comentat primarul Lisabonei.