asd
AcasăStiri generaleReferat DNA/Mita din contracte, într-o cutie de carton, adusă de Cristian Plută...

Referat DNA/Mita din contracte, într-o cutie de carton, adusă de Cristian Plută cu maşina instituţiei(referat)

Cristian Plută, directorul adjunct al Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti din cadrul Primăriei Capitalei, ar fi adus cu maşina instituţiei o cutie de carton pe care i-a înmânat-o unei persoane şi în care se afla o parte din cei 5% primiţi mită pentru favorizarea unor firme.

Informaţiile apar în referatul procurorilor anticorupţie prin care se solicită arestarea preventivă a patru persoane implicate în acest dosar, respectiv Cristian Plută, George Mirel Cristescu, omul de afaceri Dumitru Alexandru Paul şi Silviu Stăncilă (intermediar).

Surse judiciare au precizat, pentru AGERPRES, că persoana la care fac referire anchetatorii ar fi Oana Sivache, directorul ASSMB, martor denunţător în dosar.

Procurorii arată în documentul trimis instanţei că, printre achiziţiile publice în legătură cu care au fost comise infracţiuni de corupţie se află ‘Acordul cadru încheiat la data de 4 aprilie de către ASSMB cu asocierea Alpha Max Build-Avision Strategy Consulting, pe o perioadă de 4 ani, în valoare de 115.045.668,40 lei, având ca obiect ‘Execuţie lucrări de reparaţii, reabilităţi şi modernizări la unităţile sanitare şi imobilele aflate în administrarea Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Mediale Bucureşti’.

‘Potrivit declaraţiei martorei, dar şi înregistrărilor efectuate de martora, înţelegerea pe care a avut-o Silviu Stăncilă cu reprezentanţii SC Alpha Max Build SRL şi SC Palex Construcţii Instalaţii SRL este aceea că aceştia din urmă să plătească 5% din valoarea facturilor plătite de ASSMB, la scurt timp după plata facturilor, iar suma corespunzătoare procentului de 5% se împarte la trei – martora, Silviu Stăncilă şi Cristian Plută. Din probele administrate rezultă că Silviu Stăncilă s-a înţeles pentru obţinerea sumelor de bani corespunzătoare procentului de 5% din valoarea facturilor plătite cu Alexandru-Paul Dumitru, asociat al SC Palex Construcţii Instalaţii SRL, parte din asocierea care a încheiat acordul cadru mai sus menţionat’, explică anchetatorii în document.

Astfel, spun procurorii, la data de 4 septembrie, Oana Sivache s-ar fi prezentat la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi a declarat că, în aceeaşi zi, în jurul orei 13,30, împreună cu numitul Cristian Plută, director general adjunct, la invitaţia celui din urmă, s-au deplasat la un restaurant.

‘Aici, martora a declarat că, fiind aşezaţi la o masă pe terasa localului, numitul Plută Cristian i-a comunicat că a primit banii pentru ‘obligaţiile de la plata facturilor pentru reparaţii curente’, în concret fiind vorba despre comisionul de 5% din suma facturată fără TVA pentru lucrările de reparaţii realizate de către societatea Alpha Max SA, lucrări prestate în baza acordului-cadru încheiat cu firma în cauză. Martora a precizat că numitul Cristian Plută i-a zis că banii i-a primit la rândul său de la numitul Silviu Stăncilă cu zi în urmă şi că îi deţine în autoturismul de serviciu, marca Dacia Duster’, menţionează procurorii, care adaugă că, la restaurant, Cristian Plută i-ar fi comunicat martorei că fiecăruia dintre ei (Cristian Plută, Silviu Stăncilă şi martora) i-a revenit suma de 20.000 (douăzeci de mii) euro.

Conform referatului, Oana Sivache ar fi menţionat că în urmă cu aproximativ două săptămâni a încuviinţat plata sumei de aproximativ şase milioane fără TVA către Alpha Max, prima plată către această firmă pe anul 2023. Totodată, aceasta a arătat că, din discuţiile purtate în trecut, numiţii Silviu Stăncilă şi Cristian Plută i-ar fi zis că toţi trei vor primi un comision în valoare totală de 5% din suma facturată fără TVA din partea reprezentanţilor societăţii Alpha (fostă Palex), însă o parte din acesta, şi anume 0,5%, va fi înmânat unei persoane necunoscute care va colecta această sumă de bani, iar practic fiecăruia dintre cei trei le va fi revenit câte 1,5 %.

‘Martora (…..) a declarat că, după întrevederea de la restaurant, în continuare, numitul Cristian Plută a condus-o cu autoturismul de serviciu, Dacia Duster, în zona blocului unde locuieşte (…). Martora a precizat că, ajungând la destinaţie, numitul Cristian Plută a deschis portbagajul, apoi i-a deschis portiera şi i-a înmânat o cutie din carton, pe care a prezentat-o organelor de urmărire penală. În continuare, s-a procedat la analizarea cutiei din carton prezentată, ocazie cu care în interior a fost găsit un plic din hârtie, constatându-se că acesta conţine suma de 100.000 (o sută de mii) lei, compusă din cinci pachete, în total un număr de cinci sute de bancnote de 200 lei’, arată anchetatorii.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks