test
AcasăPoliticaRegimul termic va fi oscilant în perioada 1 – 14 mai, cu...

Regimul termic va fi oscilant în perioada 1 – 14 mai, cu temperaturi maxime de până 24 de grade

Regimul termic va fi oscilant în perioada 1 – 14 mai, cu temperaturi maxime de până 24 de grade, în timp ce, la capitolul precipitaţii, acestea se anunţă excedentare în a doua săptămână, reiese din prognoza de specialitate, publicată de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

În Banat, vremea va fi schimbătoare sub aspect termic pe toată durata intervalului, astfel încât vor fi alternanţe între temperaturi în jurul normelor caracteristice sezonului şi uşor sub acestea, cu medii ale maximelor între 18 şi 22 de grade, cele mai scăzute în 3, 4 mai şi între 9 şi 12 mai. Regimul termic nocturn nu va avea variaţii semnificative, se va situa în jurul mediei de 10 grade, mai scăzut, spre 6…8 grade doar la începutul perioadei şi din nou în 5, 6 mai. În prima săptămână vor fi ploi în general de scurtă durată, pe arii restrânse şi mai ales după-amiaza, apoi va creşte probabilitatea ca aria acestora să fie mai extinsă şi mai însemnate cantitativ.

Conform ANM, în Crişana vremea va debuta cu o scurtă şi uşoară încălzire, astfel că mediile maximelor vor fi în primele două zile de 22…24 de grade, apoi se va răci până în 4 mai, când acestea vor coborî spre 18 grade, iar până la sfârşitul intervalului nu vor mai fi variaţii semnificative, se vor menţine în jurul a 20 de grade. Minimele se vor situa între 6 şi 10 grade mediat regional, cu cele mai scăzute valori în 1, 5 şi 6 mai şi cele mai ridicate după data de 11 mai. Vor fi ploi pe suprafeţe mici şi în general slabe cantitativ în perioada 1 – 8 mai, iar după aceea va creşte probabilitatea ca acestea să se semnaleze pe arii mai extinse şi să devină mai însemnate cantitativ.

În Transilvania, în prima săptămână de prognoză vor fi alternante termice, cu medii ale maximelor între 18 şi 21 de grade, cu cele mai scăzute valori în zilele de 1 şi 4 mai, apoi nu vor mai fi variaţii semnificative, astfel încât acestea vor oscila uşor în jurul a 19 grade. Temperaturile minime vor înregistra cele mai scăzute valori în 2 mai, spre 3 grade mediat regional, iar în restul perioadei se vor situa între 6 şi 8 grade. Probabilitatea pentru ploi pe arii mai extinse şi mai însemnate cantitativ va creşte din 7 mai, iar până atunci acestea se vor semnala doar pe arii restrânse şi cu precădere după-amiaza.

În Maramureş, regimul termic va avea fluctuaţii în prima săptămână de prognoză, în primele două zile se va încălzi, în următoarele se va răci, apoi se va încălzi din nou, astfel că mediile maximelor vor fi între 18 şi 22 de grade, dar se va stabiliza uşor şi până la finalul intervalului de prognoză nu va mai varia semnificativ, cu maxime în jurul a 19 grade. Temperaturile minime vor debuta cu 4…5 grade mediat regional, iar din 3 mai se vor situa, în medie, între 5 şi 9 grade. Vor fi ploi pe arii restrânse, mai ales după-amiaza şi în general slabe cantitativ până în data de 7 mai, apoi va creşte probabilitatea de extindere a acestora.

În Moldova, în prima săptămână a intervalului media temperaturii maxime va avea variaţii de la o zi la alta şi se vor înregistra valori de temperatură cuprinse între 16 şi 20 de grade, urmând ca în a doua săptămână, valorile termice diurne să crească treptat de la 16 grade pe 8 mai până spre 20 de grade la finalul intervalului. Temperaturile medii nocturne se vor încadra în prima săptămână între 3 şi 8 grade, cu cea mai coborâtă valoare pe 2 mai şi cea mai ridicată pe 7 mai. În a doua săptămână, temperaturile minime medii vor fi în creştere spre 10 grade. Probabilitatea pentru ploi va fi mai ridicată în a doua săptămână din luna mai.

În Dobrogea, valorile medii de temperatură maximă se vor încadra în prima săptămână între 13 şi 19 grade, cu cele mai coborâte valori în intervalul 3 – 4 mai şi cele mai ridicate valori spre sfârşitul săptămânii. În primele zile ale celei de a doua săptămâni, temperaturile diurne vor coborî spre 17 grade, apoi vor atinge 20 de grade în ultimele zile din interval. Valorile medii ale minimelor vor avea variaţii în prima săptămână şi se vor încadra între 7 şi 9 grade, apoi vor creşte treptat spre 11 grade. Probabilitatea pentru ploi va fi mai ridicată în a doua săptămână din luna mai.

În Muntenia, în prima săptămână a lunii mai, valorile medii ale temperaturii maxime vor avea fluctuaţii de la o zi la alta şi se vor încadra între 17 şi 21 de grade, apoi în cea de a doua săptămână se vor încadra între 20 şi 22 de grade. Valorile medii ale temperaturii minime, se vor încadra în prima săptămână între 6 şi 9 grade, cu cele mai coborâte valori în intervalul 1 – 3 mai. Probabilitatea pentru ploi pe arii mai extinse va fi în creştere după data de 7 mai, până atunci se vor semnala pe arii restrânse şi în general slabe cantitativ.

În Oltenia, valorile termice diurne vor scădea de la medii de 20…21 de grade la începutul intervalului spre 17 grade în 3 şi 4 mai, urmând ca apoi să crească din nou spre 21 de grade în ultimele zile ale primei săptămâni. În cea de a doua săptămână temperaturile maxime vor fi în medie de
19…21 de grade. Valorile termice nocturne vor creşte treptat şi se vor încadra între 7 şi 10 grade mediat regional. Ploile vor fi pe arii restrânse şi în general slabe cantitativ, dar din data de 7 mai va creşte probabilitatea ca acestea să fie mai extinse şi mai însemnate.

La munte, vremea nu va avea modificări substanţiale sub aspect termic pe aproape tot intervalul, astfel încât mediile temperaturilor maxime vor fi între 8 şi 10 grade, iar ale minimelor între 1 şi 4 grade. Probabilitatea pentru precipitaţii pe arii extinse şi mai însemnate cantitativ va fi în creştere din 7 mai, iar până atunci acestea vor fi în general slabe şi pe areale mici.

ANM precizează că estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

Sursa: AGERPRES

Articolul Regimul termic va fi oscilant în perioada 1 – 14 mai, cu temperaturi maxime de până 24 de grade apare prima dată în Ecopolitic.

Sursa: Ecopolitic.ro

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks