Dragoş Pîslaru, copreşedinte REPER, susţine că Guvernul va tăia un miliard de euro, bani destinaţi gospodăriilor şi IMM-urilor pentru investiţii în energia verde, prin programul REPowerEU, şi solicită de urgenţă Executivului să dubleze suma pentru aceste două categorii, menţionând că ‘energia verde este pentru toată lumea, de la prăvălia din colţ până la casa din deal, nu doar pentru companiile de stat’.
‘Constat cu dezamăgire că a fost publicat memorandumul pentru investiţiile în energie verde din REPowerEU. Am negociat la nivel european 1,4 miliarde euro pentru ca gospodăriile şi IMM-urile să plătească facturi mai mici la energie în viitor. Ce primim în schimb: Guvernul vrea să dea 233 milioane de euro la gospodării şi 300 antreprenorilor. Adică mai puţin de jumătate din suma totală, iar restul banilor sunt prevăzuţi pentru proiectele de mare infrastructură energetică de stat. Fără nicio consultare publică, fără niciun calendar transparent de adoptare a acestor măsuri’, a transmis, miercuri, într-un comunicat, Dragoş Pîslaru, coraportor REPowerEU.
Pîslaru a menţionat că a negociat în Parlamentul European, împreună cu europarlamentarul PNL Siegfried Mureşan, obţinerea acestor bani şi REPER solicită Guvernului să dubleze suma pentru gospodării şi IMM-uri.
‘Nu despre asta este REPowerEU! România a avut doi negociatori români în Parlamentul European care au obţinut aceşti bani: eu şi Siegfried Mureşan (PNL). Şi, totuşi, la Bucureşti se blochează totul. Eu şi colegii mei din REPER solicităm de urgenţă Guvernului să dubleze suma pentru gospodării şi IMM-uri şi să aloce cel puţin un miliard euro pentru gospodării şi IMM-uri. Energia verde este pentru toată lumea, de la prăvălia din colţ până la casa din deal. Energia verde nu este doar pentru companiile de stat cu CA-uri controlate politic’, a mai transmis Pîslaru.
REPowerEU este capitolul verde din PNNR. Este vorba despre 1,4 miliarde euro, bani noi europeni, care trebuie să ajungă la gospodăriile vulnerabile şi IMM-urile din România pentru ca acestea să poată achiziţiona pompe de căldură, panouri fotovoltaice, să devină prosumatori şi astfel să îşi reducă facturile la energie, mai precizează REPER.
Guvernul are în analiză un memorandum referitor la proiectele din Programul REPowerEU privind infrastructura de transport şi producere a energiei, ce vor beneficia de 1,4 miliarde euro, a anunţat, miercuri, premierul Nicolae Ciucă.
Ciucă a solicitat miniştrilor Energiei, Mediului şi Proiectelor Europene să se coordoneze permanent pentru a folosi în mod judicios banii din toate sursele de finanţare.
‘Legat de Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, un alt aspect este cel reprezentat de Programul REPowerEU. Astăzi avem în analiză un memorandum prin care asigurăm punerea în transparenţă a proiectelor prin care vom urmări ca la nivelul infrastructurii de transport a energiei, dar şi la nivelul producerii energiei şi îndeosebi a energiei verzi vor fi proiecte care vor beneficia de 1,4 miliarde de euro, bani care sunt complementari la programele deja aflate în desfăşurare’, a precizat prim-ministrul, la începutul şedinţei Executivului.
Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a spus că trebuie ca ţara noastră să respecte termenul stabilit în regulamentul Comisiei Europene de implementare a acestor proiecte, respectiv data de 31 august 2026.
‘Într-adevăr avem această propunere pentru a pune în consultare publică investiţiile pe care le avem gândite pe capitolul REPowerEU. Capitolul Repower EU este cu obiectiv stabilit prin regulamentul Comisiei – acela de a consolida independenţa energetică a statelor membre şi, în sensul celor menţionate de dumneavoastră, structura investiţiilor priveşte atât infrastructura de transport a energiei electrice, cât şi infrastructura de transport pentru gazele naturale, împreună cu o serie de măsuri care se referă inclusiv la investiţii verzi, care au componentă de energie verde pentru clădirile rezidenţiale, astfel încât noi să putem respecta termenul pe care îl avem în regulamentul Comisiei Europene de implementare a acestor proiecte, respectiv data de 31 august 2026’, a explicat Boloş.
El a adăugat că, dacă va fi aprobat memorandumul, în următoarea perioadă vor fi scoase în consultare publică aceste propuneri de investiţii şi va fi organizată o dezbatere pe capitolul Repower EU.
‘După finalizarea acestor consultări şi dezbateri publice ar urma să avem memorandumul final rezultat din consultările publice şi să ne mandataţi mai apoi pentru a purta negocierile cu Comisia Europeană’, a menţionat Marcel Boloş.