AcasăStiri generaleREPER: Parlamentarii Oana Cambera şi Dragoş Popescu au anunţat lansarea campaniei 'Împreuna...

REPER: Parlamentarii Oana Cambera şi Dragoş Popescu au anunţat lansarea campaniei ‘Împreuna pentru aer curat’

Parlamentarii neafiliaţi Oana Cambera şi Dragoş Popescu, membri ai REPER, au anunţat, luni, lansarea campaniei ‘Împreună pentru aer curat’, subliniind că poluarea ‘masivă’ a devenit o problemă majoră a României, cu multiple proceduri de infringement nerezolvate, în timp ce Camera Deputaţilor nu a reuşit încă să adopte o iniţiativă legislativă care ar aduce îmbunătăţiri semnificative.

Campania include o petiţie pentru susţinerea unui proiect de lege care aduce măsuri pentru ameliorarea calităţii aerului, înregistrat în Parlament şi care propune o gamă largă de soluţii şi actualizări ale cadrului normativ în domeniu.

Parlamentarii membri ai REPER adresează un apel cetăţenilor, specialiştilor în probleme de mediu şi ONG-urilor în domeniu să se alăture iniţiativei pentru a debloca acest proiect legislativ şi să semneze petiţia la adresa: https://campaniamea.declic.ro/petitions/impreuna-pentru-calitatea-aerului-inconjurator).

‘Iniţiem astăzi o petiţie găzduită de platforma Declic, intitulată ‘Împreună pentru aer curat’, şi invităm pe toţi cetăţenii să o susţină. Cunoaşteţi cu toţii că problema poluării aerului persistă de foarte mulţi ani, iar statul trebuie să conştientizeze faptul că este o problemă de sănătate publică, o problemă care trebuie adresată în mod urgent şi care nu mai poate să sufere amânări şi amânări. Şi, atunci când vorbim de poluarea aerului, am observat că autorităţile statului de cele mai multe ori întorc capul dintr-o parte în alta şi nu găsesc soluţii. Nu avem date suficiente, datele sunt incomplete, nu sunt corelate şi, de aceea, de foarte multe ori, nu se pot lua niciun fel de măsuri, însă noi avem o parte din soluţii aici, în Parlamentul României’, a declarat deputata Oana Cambera.

Proiectul de lege a fost adoptat de Senat şi acum se află la Camera Deputaţilor, are avize favorabile în unanimitate şi aşteaptă de peste şase luni un raport de adoptare din partea Comisiei pentru mediu, respectiv să fie pus pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaţilor, a precizat ea.

‘Avem nevoie urgent de adoptarea acestor măsuri. Doar în luna ianuarie, doar în judeţul Ilfov, peste 250 de cetăţeni au formulat din nou sesizări către Garda de Mediu cu privire la proasta calitate a aerului. Nu s-au luat niciun fel de măsuri, nu există niciun fel de soluţii. Din acest considerent, solicităm adoptarea de urgenţă a proiectului de lege. (…) 29.000 de oameni mor anual din cauza unor boli asociate poluării. Riscul pentru accidente cerebrale, vasculare, este cu 30% mai mare din cauza unor factori asociaţi poluării, riscul pentru copii să dezvolte boli asociate poluării este de 10 ori mai mare decât la adulţi. În acest moment, în România, ne confruntăm cu o problemă majoră de sănătate publică din cauza poluării’, a argumentat Oana Cambera.

Ea a prezentat o serie de măsuri cuprinse în proiectul de lege, între care acordarea de competenţe pentru Garda de Mediu pentru a efectua măsurători, obligarea titularilor de activitate să transmită în mod real datele de monitorizare către Garda de Mediu, crearea unui sistem de senzori pentru monitorizare şi pentru informare şi, de asemenea, crearea unui organism de gestionare şi monitorizare a calităţii aerului din care să facă parte şi mediul academic, care deţine experienţa şi expertiza necesară, şi reprezentanţi ai societăţii civile. ‘Mai propunem introducerea definiţiei unor poluanţi care în prezent nici nu sunt incluşi în lege’, a adăugat Oana Cambera, deputat de Ilfov.

Senatorul Dragoş Popescu a afirmat că, pe de altă parte, există ‘două proiecte legislative nocive depuse de PNL şi PSD prin care doresc scăparea de răspundere penală a funcţionarilor din Apele Române’.

‘Există 760 de poduri realizate în numai doi ani fără a avea la bază avizul de gospodărire a apelor şi autorizaţia de gospodărire a apelor, precum şi orice fel de act de reglementare din punct de vedere al protecţiei mediului. Ceea ce se încearcă acum este scăparea de răspundere a reprezentanţilor Apelor Române care aveau în atribuţii de control şi de stopare a acestui tip de activităţi, precum şi a reprezentanţilor comunităţilor locale, cele care au construit aceste lucrări’, a susţinut parlamentarul.

Potrivit acestuia, cele mai multe dintre aceste lucrări se află pe domeniul public al statului şi nu ar fi trebuit construite acolo, iar ‘ca răspuns PSD şi PNL încearcă să scape de răspundere penală’. ‘Mai mult, astăzi am primit un amendament, cele două proiecte se află la raport în Comisia de ape şi păduri din Senat, şi astăzi am primit nişte amendamente din partea PSD prin care vor să crească veniturile funcţionarilor din Apele Române prin tot felul de sporuri’, a adăugat Dragoş Popescu.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks