Eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor în forma propusă de către PSD este, în fapt, ‘o farsă’, proiectul care urmează să fie votat în această săptămână fiind menit ‘să păcălească atât cetăţenii, cât şi Comisia Europeană, care a condiţionat acordarea următoarei tranşe din PNRR de aprobarea acestuia’, a transmis, luni, Partidul REPER.
Potrivit unui comunicat de presă al partidului transmis AGERPRES, ‘folosind modelul testat în 2021, parlamentarii PSD au propus un proiect care include mai multe motive de neconstituţionalitate, fapt ce va genera intervenţia Curţii Constituţionale şi revenirea la situaţia anterioară’.
‘În primul rând, PSD a folosit o procedură accelerată, dezbaterea proiectului nefiind anunţată public, fie pe site-ul Parlamentului, fie în orice alt mod. Totul s-a făcut pe repede înainte şi în secret. Este exact motivul pentru care Curtea Constituţională a declarat şi în 2021 tentativa PSD de eliminare a pensiilor parlamentarilor ca fiind neconstituţională. Dacă doreau cu adevărat să elimine pensiile speciale ale parlamentarilor, PSD putea dezbate proiectul depus de REPER cu câteva luni în urmă, având acelaşi scop. În al doilea rând, proiectul PSD prevede pur şi simplu eliminarea oricăror reglementări privind pensiile parlamentarilor, fără să prevadă nimic despre ce se va întâmpla cu parlamentarii care au ieşit deja la pensie şi încasează pensie. Sunt elemente lăsate nereglementate cu rea-credinţă, tocmai pentru a exista motive de declarare a legii drept neconstituţională. Tot ce face acum PSD este praf în ochi’, a declarat deputatul Andrei Lupu, colider al parlamentarilor REPER.
REPER a menţionat că a propus o serie de amendamente în scopul corectării ‘capcanelor juridice din proiectul PSD’ şi a făcut un apel la toţi membrii Parlamentului să dea dovadă de voinţă reală de a renunţa la pensii, votând pentru o formă constituţională a legii.
Camera Deputaţilor şi Senatul se întrunesc, luni, în şedinţă comună pentru a supune la vot proiectul de eliminare a pensiilor speciale ale parlamentarilor. Proiectul, iniţiat de deputatul PSD Alfred Simonis, modifică Legea nr. 96/2006 privind statutul deputaţilor şi senatorilor în sensul abrogării dispoziţiilor capitolului XI care vizează acordarea dreptului la indemnizaţia pentru limita de vârstă de care beneficiază parlamentarii.