Liov, 20 mar – Trimisul special al AGERPRES, Cristian Lupaşcu, transmite: Singura biserică românească din regiunea Liov, în vestul Ucrainei, a devenit un important loc de rugăciune pentru refugiaţii creştin-ortodocşi care au fugit din calea războiului.
Biserica Valahă din centrul Liovului poartă hramul Adormirea Maicii Domnului şi a fost ctitorită de domnitorul Alexandru Lăpuşneanu în anul 1559. Este biserica în care Petru Movilă a fost hirotonit ca mitropolit al Haliciului şi Kievului.
În aceste zile, lăcaşul de cult atrage la slujbe numeroşi credincioşi care au plecat din Harkov, Kiev sau Zaporojie.
Olena Lihtar are 47 de ani şi a locuit, până la începutul războiului, în Harkov. Duminică dimineaţa, ea a mers la Biserica Valahă pentru a se ruga atât pentru ea, cât şi pentru milioanele de refugiaţi, pentru soldaţii ucraineni şi pentru întreaga Ucraină.
‘Ne rugăm cu toţii, indiferent unde ne aflăm. Mergem să ne rugăm. Ne rugăm cu toţii pentru ca Ucraina să existe ca patrie a noastră. Nu ne dorim să plecăm nici în Polonia, nici în Cehia şi mulţumim tuturor ţărilor care sunt solidare cu noi. Cu toate acestea, noi dorim să trăim în Ucraina, în patria noastră. Vrem să locuim aici’, a declarat femeia.
Olena nu înţelege motivul care a declanşat războiul, mai ales că ucrainenii tradiţionali şi cei care vorbesc rusă păreau să convieţuiască bine. Ea are vii în minte imaginea războiului şi a dezastrelor produse de acesta, dar mai ales suferă că soţul său a rămas să lupte acasă, în Harkov.
‘Sunt născută în Ucraina şi vin din Harkov. Este un oraş în care se vorbeşte atât în ucraineană, cât şi în rusă. Ştim să comunicăm atât în ucraineană, cât şi în rusă şi de aceea când ne spun că vin să ne elibereze… Nu avem nevoie să fim eliberaţi. Suntem cetăţeni ai Ucrainei, iubim ţara şi de aceea vom fi ucraineni indiferent de ce limbă vorbim. Evenimentele care au loc sunt puternice. Lumea a intrat în secolul XXI şi, atunci când asupra capului cad bombe, deasupra noastră zboară avioane militare, când auzi că lansează rachete, aşa ceva nu îţi puteai imagina. Suntem în Liov de zece zile. Eu şi cu mama mea în vârstă de 70 de ani. Bărbaţii noştri au rămas în Harkov, în unităţile de apărare teritoriale. Acum nu avem case, acestea au fost distruse. Afacerea noastră a fost oprită. Este distrusă. Cum să supravieţuim mai departe? Nu ştiu ce să zic. Ştiu doar că am fost atacaţi nemernic. Suntem bombardaţi, ne distrug ca naţiune. Asta nu este normal. Ucraina a existat, Ucraina va exista’, a mărturisit, plină de tristeţe, Olena Lihtar.
Preoţii de la Biserica Valahă se roagă la fiecare slujbă pentru militarii ucraineni, dar şi pentru fiecare cetăţean al Ucrainei. Ei îi pomenesc şi pe militarii morţi în luptele contra armatei ruse, care a invadat Ucraina pe 24 februarie.
Un copil a venit la unul dintre preoţi şi l-a rugat să se roage pentru bunicul lui, care a murit în urma unui bombardament.
‘Sunt foarte mulţi oameni care vin din Kiev, din Harkov, zonele grav afectate de bombardamente. Mai vin şi din Zaporojie în ultima vreme. Aceştia vin sincer la biserică. Aflându-ne în biserică neîntrerupt, ne dăm seama cu ce probleme vin cei care ajung să se roage. De exemplu, am avut ieri (sâmbătă – n.r.) un caz, un băieţel, un vorbitor de limbă rusă. Acesta a venit cu un pomelnic şi cu două bomboane să ne rugăm pentru bunicul lui care a murit în bombardamente. Cel mic mi-a cerut să mă rog pentru bunicul lui Serghei. Foarte mulţi vorbitori de limbă rusă vin aici în biserică. Liov-ul este astăzi un centru important pentru primirea refugiaţilor din întreaga Ucraină’, povesteşte diaconul Iuri Fediv de la Biserica Valahă.
Renumita Biserică Valahă se află în centrul istoric al Liovului, fiind inclusă în perimetrul sutelor de clădiri monumente istorice, care fac parte din patrimoniul UNESCO.
Preoţii, autorităţile locale şi organizaţiile neguvernamentale care apără patrimoniul istoric au acoperit vitraliile pentru a nu fi distruse de suflul unei eventuale explozii.
‘Biserica are valoare pentru Liov şi pentru UNESCO prin faptul că prezintă trei stiluri arhitecturale – renascentism, baroc şi clasicism. Este un patrimoniu care trebuie protejat şi promovat. Construirea aceste biserici este strâns legată de câteva ţări: Ţara Moldovei, Grecia, Patriarhia Constantinopolului. Din 1594, a fost subordonată Patriarhiei de la Constantinopol. (…) Biserica are valoare mare prin icoanele care se păstrează aici şi prin formele arhitecturale. Are importanţă strategică pentru creştinism. Aceasta este unul dintre obiectivele de bază ale patrimoniului UNESCO. Odată cu începerea războiului, în 24 februarie, care este fără îndoială o agresiune rusească împotriva naţiunii ucrainene, noi cu arhitecţii oraşului şi cu oamenii de bună-credinţă, care nu sunt indiferenţi de valoarea patrimoniului naţional, am acoperit vitraliile bisericii să nu fie distruse de suflul exploziei. Acestea sunt locuri unice’, a precizat diaconul Iuri Fediv.
Profesorul de limbă şi literatură română Nicolae Costaş din Cernăuţi, care este şi ghid turistic, ne spune că Biserica Adormirea Maicii Domnului sau Biserica Valahă din Liov îi are drept ctitori pe Alexandru Lăpuşneanu, domnitorii Movilă, Ieremia Movilă, Simion Movilă. ‘Tot aici, la Liov, face şcoala Petru Movilă, iar la 1633 este hirotonit mitropolit al Haliciului şi Kievului’, menţionează Costaş.
Regiunea Liov a fost atacată cu rachete ruseşti de mai multe ori de la începutul războiului.
Ultimul atac a avut loc vineri dimineaţă, el soldându-se cu moartea a 30 de persoane.
În această regiune locuiesc peste 2,5 milioane de persoane. Capitala regiunii, oraşul Liov, are o populaţie de peste 720.000 de locuitori, fiind considerat cel mai important oraş din vestul Ucrainei.