Acasă93REPORTAJ/Casa Nest - visul unui tânăr de a-i ajuta pe copiii orfani:...

REPORTAJ/Casa Nest – visul unui tânăr de a-i ajuta pe copiii orfani: Am dorit să fac o faptă bună

Visul unui tânăr diagnosticat cu o boală gravă de a ajuta semenii a devenit şansa a 12 copii din centrele de plasament din Vâlcea de a creşte într-un mediu cât mai apropiat de cel familial, într-o casă care să poată fi numită ‘acasă’, pe care vâlceanul o construieşte într-o comună din apropierea municipiului reşedinţă.

Povestea Casei Nest din comuna Galicea, la 20 de kilometri de Râmnic, a început în 2007, când Alex Tache, un tânăr implicat în acţiuni de voluntariat încă de pe vremea liceului, a aflat că suferă de o formă agresivă de cancer osos. Avea doar 20 de ani la vremea aceea, dar nu s-a lăsat învins de problemele de sănătate şi, deşi a rămas fără un picior, iar tratamentele sunt de cele mai multe ori obositoare, a decis să se implice în continuare în acţiunile de voluntariat şi să îi sprijine pe cei greu încercaţi.

‘Ideea de a ridica această casă a venit după problemele mele de sănătate. Mi-am dorit să las o amprentă în urma mea, o dovadă a existenţei mele. Am dorit să fac o faptă bună şi aşa am început acest proiect. Oficial, am început această casă în 2016, când am înfiinţat Fundaţia Alex Tache şi ne-am propus să luăm din sistemul de plasament 12 copii abandonaţi pe care să îi creştem’, povesteşte Alex.

Cu acest vis, tânărul vâlcean a pornit la drum pentru a-i ajuta pe copiii din centrele de plasament din Vâlcea să aibă o viaţă normală, un demers care nu a fost deloc uşor, dar care a căpătat formă prin perseverenţă şi cu sprijinul oamenilor care au dorit să facă bine.

‘Proiectul a început ca la Martin Luther King: am un vis, dar nimic mai mult. Am avut moştenire de la familie 5.000 mp de teren în comuna Galicea pe care i-am donat fundaţiei în momentul în care am înfiinţat-o. Aveam, îmi amintesc, 15.000 de euro în cont şi am pornit la promisiunea unui sponsor că ne dă beton şi fier beton. Am început să săpăm fundaţia, o gaură în pământ de şase metri adâncime şi pe o suprafaţă de vreo 380 de mp. Imaginaţi-vă câta craterul! După ce l-am săpat, sponsorul respectiv şi-a retras sponsorizarea, dar am zis că trebuie să continuăm până se termină cei 15.000 de euro. Doar că până în momentul de faţă niciodată nu am rămas fără bani. Nu că au fost mulţi cei 15.000 de euro, ci pentru că uşor, uşor oamenii au rezonat cu ideea şi au început să doneze bani, şi persoane fizice şi persoane juridice, căci până la urmă şi firmele sunt făcute tot din oameni şi, odată ce găseşti un proiect care să îţi placă, indiferent că ai sau nu ai bani, găseşti o metodă de a ajuta’, a mai spus tânărul.

La acest moment, Casa Nest din Galicea este aproape finalizată. S-au investit circa 350.000 de euro până acum, bani strânşi în mare parte din donaţii şi sponsorizări, cauza lui Alex fiind de altfel doi ani susţinută la Maratonul Olteniei, una dintre cele mai cunoscute competiţii pentru alergătorii şi cicliştii amatori din ţară.

‘Casa este ridicată şi, într-un procent de 70-80%, este finalizată. Avem pereţii de compartimentare, instalaţia termică, se lucrează la instalaţia electrică, iar instalaţia sanitară şi canalizarea sunt realizate în proporţie de 80%. Plănuim să terminăm casa în acest an şi să luăm copii de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului. Orice copil îşi va găsi o casă aici la noi. Suntem deschişi la orice fel de caz. Ne dorim să-i ajutăm pe cei care vor să fie ajutaţi, pentru că, deşi şi la DGASPC primesc acum mâncare şi haine, noi ne dorim să le oferim mai mult de atât. Vrem să-i ajutăm pe cei care fac performanţă, îşi doresc să facă performanţă şi să-i susţinem să ajungă acolo unde îşi propun’, a adăugat Alex.

Tânărul vâlcean s-a gândit şi la viitorul acestei case şi al celor care vor locui aici, astfel că plănuieşte acum să dezvolte câteva afaceri care să aducă banii necesari întreţinerii ei.

‘Nu ne-am bazat niciodată pe banii de la DGASPC şi vrem să îi creştem pe copii din surse proprii. Mai mult de atât, vrem să devenim sustenabili. E un concept pe care şi noi l-am descoperit acum şi ne gândim la înfiinţarea unei fundaţii antreprenoriale, adică ne gândim să dezvoltăm nişte afaceri din care să ne susţinem proiectele. Dacă în lume există corporaţii, noi ne-am imaginat o lume fără profituri, ne-am imaginat o lume în care se munceşte pentru a-i ajuta pe alţii’, arată Alex.

Fundaţia Alex Tache are pe lângă acest proiect al Casei Nest şi alte proiecte mai mici de sprijinire a unor familii cu situaţie materială precară din judeţ şi din ţară, pe care le realizează împreună cu organizaţii neguvernamentale similare din judeţele învecinate.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks