Acasă93REPORTAJ/Ceremonial zilnic de cinstire a eroilor, la Cimitirul Memorial al Naţiunilor Unite...

REPORTAJ/Ceremonial zilnic de cinstire a eroilor, la Cimitirul Memorial al Naţiunilor Unite din Busan, loc unic în lume

Un popas la Cimitirul Memorial al Naţiunilor Unite din Busan, Coreea de Sud, e prilej de redescoperire a trecutului, de respect pentru înaintaşi, de preţuire pentru curajul cu care unii semeni s-au sacrificat pentru libertate.

Peste 50 de ziarişti din 48 de ţări ale lumii, aflaţi în Coreea de Sud cu prilejul Conferinţei Mondiale a Jurnaliştilor, organizată în perioada 24 – 29 aprilie, de Asociaţia Jurnaliştilor din Coreea, au avut ocazia să descopere în periplul lor în peninsulă un loc special, de o solemnitate şi de o căldură aparte.

Întins pe o suprafaţă de 14 hectare, Cimitirul Memorial al Naţiunilor Unite din Busan este loc de odihnă pentru 2.320 de eroi din mai multe state ONU, care au luptat în Războiul din Coreea, fiind singurul cimitir al Naţiunilor Unite din lume.

22 de steaguri ale ţărilor care au trimis trupe în războiul din Coreea: Australia, Belgia, Canada, Columbia, Etiopia, Franţa, Grecia, Luxemburg, Olanda, Noua Zeelandă, Filipine, Africa de Sud, Thailanda, Turcia, Regatul Unit şi Statele Unite ale Americii, dar şi ale ţărilor care au oferit sprijin medical în conflictul armat: Danemarca, Germania, India, Italia, Norvegia şi Suedia sunt înălţate zilnic în cadrul unui ceremonial special, în semn de preţuire pentru vitejia eroilor căzuţi în luptă.

În dialogul cu ziariştii, administratorul Cimitirului Memorial din Busan, Choi Ku Sik, a vorbit despre respectul pe care coreenii îl poartă tuturor celor care au luptat în război. Bărbatul vorbeşte cu amărăciune despre situaţia din Coreea de Nord şi spune că o unificare a celor două Corei e de dorit, dar în anumite condiţii.

‘Despărţirea celor două ţări este nedreaptă, iar Coreea de Nord trebuie să fie un stat liber’, susţine Choi Ku Sik.

Cimitirul Memorial al Naţiunilor Unite se află pe lista siturilor de patrimoniu cultural din Coreea înregistrate de către Administraţia Patrimoniului Cultural. Este deschis publicului larg şi adună mii de vizitatori anual, însă e şi loc de promenadă pentru coreenii care locuiesc în zonă. În preajma cimitirului, care este totodată şi un parc, s-au ridicat complexuri rezidenţiale moderne, iar oamenii ies la plimbare, îşi duc copiii la joacă, în timp ce cuplurile tinere îl aleg ca loc pentru întâlnire.

‘Sunt mii de oameni care locuiesc în împrejurimi şi nu e nimeni deranjat că aici este un cimitir. Dimpotrivă, oamenii poartă un respect deosebit celor care s-au jertfit în război. Locul este unul important pentru istoria noastră. Aici vin turişti care descoperă cu mândrie steagurile ţărilor lor şi mormintele compatrioţilor căzuţi în Războiul din Coreea. Zilnic, zona este frecventată şi de cei care locuiesc în vecinătate: oameni care vin să se plimbe şi să petreacă timp în natură, copii care se joacă sau tineri care văd acest parc potrivit pentru întâlniri romantice’, spune unul dintre ghizii care însoţeşte grupul de ziarişti.

Loc unic în lume, Cimitirul Memorial al Naţiunilor Unite din Coreea, este dovada vie a faptului că cei ce ştiu cu tărie să-şi respecte trecutul sunt cu adevărat demni să-şi trăiască prezentul.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks