Şcoala este locul unde se desfăşoară procesul de învăţământ individual şi colectiv, educaţia academică, dar şi locul în care se formează abilităţile sociale şi emoţionale, deprinderile de interacţiune şi sprijin social, iar impactul negativ pe care închiderea şcolilor l-a avut asupra copiilor încă nu poate fi evaluat.
‘Învăţăm simţind’ este titlul unui proiect iniţiat de cadrele didactice ale Colegiului Naţional ‘Fraţii Buzeşti’ din Craiova după experienţa şcolii online, pentru a veni în sprijinul elevilor prin cultivarea interesului acestora pentru poveştile de viaţă mai puţin ştiute ale bunicilor şi străbunicilor lor, pentru felul în care au trăit şi au creat străbunii lor, pentru cultură, pentru tradiţie, pentru identitate naţională, pentru libertate, pentru credinţă.
Proiectul a început după ce profesoara de limba română Crina Cismaru a venit la clasă cu o ploscă din cadrul ceremonialului de nuntă, un obiect realizat de părinţii săi, pe care le-a prezentat-o elevilor: ‘în Oltenia, mirii, însoţiţi de alţi tineri, mergeau prin sat şi făceau invitaţiile la nuntă cu plosca de ţuică sau vin, iar cine bea din ploscă însemna că vine, că va onora invitaţia’.
‘Elevii nu văzuseră niciodată o ploscă, iar povestea li s-a părut foarte interesantă şi a rămas ca o provocare din partea mea să culeg şi eu de la ei poveşti despre anumite obiecte realizate de părinţii, bunicii, străbunicii lor. În urma acestei provocări, au căutat şi ei, şi, cu muncă şi inspiraţie, au venit cu zeci de poveşti, costume populare, obiecte tradiţionale şi au reuşit să creeze ‘Şezătoarea de poveşti’, dar şi multă emoţie’, spune Crina Cismaru.
Toate costumele adunate de câteva zeci de elevi de gimnaziu din lăzile de zestre ale bunicilor şi străbunicilor, însoţite de poveşti, cântece şi colinde au fost prezentate, luni seara, în cadrul unui spectacol denumit ‘Şezătoarea de poveşti’ şi organizat în sala de festivităţi a Colegiului Naţional ‘Fraţii Buzeşti’ în care au implicat şi alte cadre didactice, dar şi elevi de la clasele primare şi liceu. ‘Şezătoarea poveştilor’, ‘Micii artizani’, videoclipul ‘Zestrea Buzeştiului. Noi, culegătorii, pe urme de artizani’, ‘Parada portului popular’, ‘Scrisori cu igliţa şi aţa’, ‘Pe aripi de poezie’, ‘Glas de colind’, ‘Reporter de şezătoare’, ‘Hai la colindeţ’, ‘Dans şi voie bună’ au fost activităţile din programul ‘Şezătoarei de poveşti’.
‘Elevii au descoperit în familie obiecte de valoare, le-au scris poveştile şi au venit să ni le spună şi nouă. Scopul şezătoarei a fost de a le cultiva interesul pentru tradiţii, de a-i determina să culeagă vorba curată în poveşti minunate despre vechi costume populare, de a le căuta în zonele de unde au provenit străbunii: Dolj, Mehedinţi, Gorj, Vâlcea, Olt, Argeş. Ne place să credem că noua generaţie nu va pierde nimic din cultura tradiţională, pentru că noţiuni precum ‘cultură’, ‘educaţie’, ‘libertate’, ‘tradiţie’, ‘identitate naţională’, ‘credinţă’ etc. le învaţă simţind. Iar acesta a fost un alt scop pentru care am iniţiat proiectul educaţional judeţean ‘Învăţăm simţind’, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Dolj, Muzeul Olteniei şi Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj. Prezentarea costumului şi poveştile din şezătoare i-au provocat pe copii să se simtă mândri că au o ladă de zestre unică, care este rodul unei munci depuse de un suflet bun, iubitor, harnic, inventiv, pe care ei, ca moştenitori frumoşi, trebuie să o păstreze şi să o dea mai departe. Au descris cu atâta emoţie şi energie tot ceea ce au găsit în lada de zestre, iar noi, cadrele didactice, am simţit, în fiecare cuvânt al lor, ce înseamnă bucuria lucrului cu aceşti copii minunaţi într-o vreme în care învăţământul trece prin schimbări majore’, a mai afirmat Crina Cismaru.
Ca la orice şezătoare, elevii au lucrat – au cusut, au pictat vase de lut, au recitat poezii, au citit scrisori către bunici, nepoţi, prieteni din ţară şi din străinătate, apoi, în calitate de reporteri de şezătoare, au adresat întrebări despre viitorul şcolii, tradiţie, costume populare, moştenire culturală etc., la care au răspuns directoarea Colegiului Naţional ‘Fraţii Buzeşti’, Ileana Didu, precum şi directoarea Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj, Amelia Etegan.
Proiectul ‘Învăţăm simţind’ a început la 1 Decembrie, de Ziua Naţională a României, iar următoarea etapă se va desfăşura pe 24 Ianuarie 2022, când elevii vor veni cu istorii, povestiri legate de Unirea Principatelor Române.
Colegiul Naţional ‘Fraţii Buzeşti’ din Craiova, care a împlinit anul acesta 139 de ani de existenţă, se află în topul celor mai bune licee din România, de multe ori situându-se pe primul loc, cu cele mai mari medii de admitere.