În fiecare an, la început de Cireşar, Episcopia Huşilor prin Asociaţia ‘Filantropia Ortodoxă’ Huşi îi sărbătoreşte pe copiii din întreg judeţul. Ajuns la cea de-a cincea ediţie, programul ‘Bun venit, copilărie!’ s-a desfăşurat anul acesta sub sloganul ‘Uniţi pentru pace’. Celor peste 1.500 de copii din cele cinci centre sociale ale Episcopiei şi din parohiile din întreg judeţul, adunaţi sâmbătă în curtea Catedralei Episcopale din Huşi, li s-au alăturat câţiva copii ucraineni, fugiţi din ţara lor din cauza războiului.
Programul a debutat cu o scurtă slujbă oficiată de episcopul Huşilor, Ignatie. Copiii au ascultat cuvântul de binecuvântare al ierarhului, au fluturat baloane albe, au cântat cântece pentru pace şi i-au primit printre ei pe cei din Ucraina, rostind într-un glas rugăciunea Tatăl nostru. Apoi, în curtea Episcopiei, printre zâmbete de copii şi raze de soare, a răsunat Tatăl nostru în limba ucraineană, rugăciune ridicată la cer cu voce tremurândă, dar cu speranţa că doar Dumnezeu poate uni ce alţii dezbină şi poate acoperi cu iubire ceea ce alţii înconjoară cu venin.
‘Ediţia de astăzi este dedicată păcii. Copiii, aşa cum sunteţi voi, sunt simbolul păcii. Când te apropii de un copil, sufletul lui, nevinovăţia lui, candoarea lui îţi inspiră foarte multă căldură. Oricât am fi noi de agitaţi, de tulburaţi, când ne apropiem de un copil, totul se linişteşte în sufletul nostru instantaneu şi fără prea mare efort. De aceea, ne-am gândit ca ediţia din anul acesta s-o dedicăm păcii. În Evanghelie Hristos ne spune: ‘fericiţi făcătorii de pace, că aceia fiii lui Dumnezeu se vor chema’. Ori de câte ori căutăm pacea, în familiile noastre, în casă, la locul de muncă, în societate, noi nu facem altceva decât să ne străduim să fim fiii lui Dumnezeu. Vrem ca ediţia din acest an să fie un prinos de comuniune şi de solidaritate cu toţi copiii din Ucraina, dintre care unii au rămas poate fără părinţii lor, alţii au trebuit să ia calea pribegiei, fugind din pricina războiului şi a fricii de moarte, sau alţii din nefericire şi-au pierdut viaţa într-un război declanşat de către cei care nu iubesc pacea, nu iubesc dragostea şi nu slujesc cu adevărat valorile Evangheliei’, a transmis părintele Ignatie.
Ierarhul Huşilor a arătat că ajutorarea copiilor va fi tot timpul o preocupare a Episcopiei şi a subliniat că organizarea unui astfel de eveniment nu ar fi fost posibilă fără implicarea celor ce muncesc în cadrul Asociaţiei ‘Filantropia Ortodoxă’ Huşi, a preoţilor veniţi din toate colţurile judeţului şi a celor peste 100 de voluntari.
‘Copiii nu sunt viitorul României, sunt prezentul, căci dacă vom spune ‘viitorul’, atunci vom avea tendinţa de a amâna o anumită aplecare mai specială spre educaţia lor. Sunt prezentul, prezentul României şi de aceea avem o foarte mare responsabilitate să avem grijă de sufletele lor, să investim cât mai mult spiritual’, a menţionat Ignatie.
Episcopul a fost prezent apoi printre copii, le-a dat binecuvântare, i-a mângâiat pe cei din Ucraina şi împreună cu micuţi a eliberat către cer porumbei albi, simbol al purităţii şi al păcii.
La îndemnul părintelui Vladimir Beregoi, preşedinte al Asociaţiei ‘Filantropia Ortodoxă’ din Huşi, toţi copiii şi-au dat mâinile şi s-au prins într-un sugestiv lanţ al păcii.
‘Fiecare copil este un mesaj al păcii. Fiecare rugăciune a copilului este un strigăt către cer, iar cerul răspunde cum ştie el mai bine. De fiecare dată când priviţi spre cer să-i cereţi lui Dumnezeu linişte sufletească şi pace pe Pământ, ca să vă bucuraţi de părinţii voştri, de fraţii voştri’, a fost îndemnul lui Vladimir Beregoi.
Katia, o femeie din Odessa, venită cu copiii la Huşi, la îndemnul părintelui Vladimir, nu-şi poate stăpâni lacrimile. Cel mai mult şi-ar dori să se poată întoarce acasă, deşi a găsit la Huşi oameni buni, gata mereu să o ajute. A mulţumit pentru găzduire, dar şi pentru ziua specială petrecută la Episcopie, dar bucuria unei astfel de zile nu putea să nu fie umbrită de dorul de casă, de gândul că şi-a lăsat în ţara sa soţul şi copilul mai mare.
Şi Lari, un puşti din Ucraina, s-a arătat încântat de ceea ce trăieşte la Huşi, unde a redescoperit bucuria de a fi copil. Cel mai mult a dorit însă să transmită un gând bun tatălui care se află acasă, pe câmpul de luptă, şi celor doi fraţi ai săi, rămaşi de asemenea în Ucraina.
Cu entuziasm, cu emoţii, cu lacrimi de bucurie, copiii români şi ucraineni au petrecut o zi de neuitat. Au participat la ateliere de desen, la demonstraţii de dresaj canin oferite de poliţiştii de frontieră din Huşi, au cântat şi au dansat, au fost pictaţi pe faţă, s-au distrat împreună cu personajele lor favorite din desenele animate şi, cel mai important, au învăţat o lecţie de mare preţ – lecţia solidarităţii şi a iubirii aproapelui.