Copiii din Zalău îşi petrec vacanţa de vară într-un mod inedit şi atractiv, în cadrul unor ateliere cu tematici diverse, organizate atât de Biblioteca Judeţeană Sălaj, cât şi de Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă.
‘Biblioteca de idei’ este un proiect cultural care are ca scop susţinerea educaţiei şi a creativităţii copiilor din Zalău, prin organizarea activităţilor în cadrul vacanţei de vară, care să promoveze pregătirea şi învăţarea nonformală prin artă, cultură şi ştiinţă. Atelierele de creaţie, workshop-urile şi cursurile organizate de Biblioteca Judeţeană, cu sprijinul unor voluntari, îi vor ajuta pe cei mici să-şi descopere talentele, aptitudinile, să se cunoască mai bine, să comunice cu cei din jur, dar şi să fie implicaţi în activităţi de relaxare, educative, jocuri.
‘Proiectul se numeşte ‘Biblioteca de idei’ şi este finanţat prin Asociaţia Prietenii Bibliotecii, de către Primăria şi Consiliul Local Zalău. Proiectul constă în desfăşurarea de activităţi pe perioada verii, respectiv iulie-august, în zilele de marţi, joi şi vineri, între orele 10:00 şi 12:00. Vinerea este dedicată vizionărilor de filme, iar marţea şi joia avem diferite ateliere. Încercăm să găsim parteneri cu care să ne desfăşurăm atelierele, ca să fie mai atractiv şi mai interactiv pentru copii. Astăzi o avem pe Camelia Burghele, etnolog la Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă, care le povesteşte copiilor despre casa bunicii, despre ie, cămeşe şi după aceea avem un atelier susţinut de colegele noastre, în care copiii vor folosi acul şi aţa pentru a coase un semn de carte cu motive tradiţionale’, a declarat, joi, pentru AGERPRES, Mariana Marian, managerul Bibliotecii Judeţene.
Printre invitaţii speciali ai atelierelor se vor număra reprezentanţi ai Poliţiei, Grădinii Botanice Jibou, Palatul Copiilor, ai Crucii Roşii, dar şi un psiholog. De asemenea, cei mici vor fi iniţiaţi şi în antreprenoriat, inclusiv în cadrul unei vizite la o pomărie cu fructe bio.
În paralel, Biblioteca Judeţeană a lansat un program adresat tinerilor peste 12 ani, ca o alternativă atractivă şi sănătoasă de a-şi petrece vacanţa de vară. ‘Trăieşte sănătos, o afacere de viitor’ este un proiect ce va alterna sesiunile de informare, cu ieşirile în aer liber şi discuţii cu specialişti pe nutriţie, sport şi antreprenoriat.
Nu în ultimul rând, în prezent este în derulare proiectul ‘Cu cartea pe uliţă’, prin care se organizează sesiuni de lectură în aer liber pentru copii, în mediul rural şi mic urban din Sălaj. De asemenea, vor fi organizate ateliere în care copiii vor avea posibilitatea să interacţioneze cu bibliotecari, scriitori şi voluntari, pentru a afla mai multe informaţii despre importanţa lecturii în dezvoltarea lor personală şi modul în care arta poate modela procesele cognitive ale copiilor.
Programul educaţional ‘Vacanţă la Muzeu’ propune pentru această vară o ofertă diversificată de ateliere şi activităţi pentru copii, pe parcursul lunilor iulie şi august.
Copiii vor putea participa la ateliere de ţesături şi de confecţionat accesorii tradiţionale din mărgele şi brăţări, ateliere creative prin care cei mici se familiarizează cu obiectele ce făceau parte din vesela dacică şi obiectele de iluminat din lumea romană, vor fi purtaţi prin fascinanta lume a culorilor şi lumea artiştilor, vor face drumeţii în natură şi vor afla povestea fascinantă a hârtiei.
Totul pentru o altfel de vacanţă, la Bibliotecă sau la Muzeu.